Üzenetek megjelenítése

Ez a szekció lehetővé teszi a felhasználó által írt összes hozzászólás megtekintését. Vedd figyelembe, hogy csak azokba a fórumokba írt hozzászólásokat látod, amelyekhez hozzáférésed van.


Üzenetek - admin

Oldalak: 1 2 3 [4] 5 6 ... 11
46
Kérdések / Re:Szállás
« Dátum: 2012. június 08. - 00:31:54 »
Kedves Tamás!

Borsafüreden sok szálláslehetőség van (románul "cazare" - ejtsd: "kázáre" - ezt kell kérdezni a járókelőktől), de magyarul nem beszélnek, legfeljebb egy "jó napot" vagy ilyesmi a szókincs. Ez persze nem kizáró ok, csak tudd mire számíts. Borsán is találni szállást, ha úgy hozza a sors, de ott nem olyanok az arányok, mint Borsafüreden (ami kb. teljes egészében egy üdülőhely). A települések közelében a sátorozást nem ajánlom, hallottam már rossz tapasztalatot erről.

Üdv: Péter

47
Kérdések / Re:Segítség kérése a Várkő-túrához
« Dátum: 2012. május 09. - 08:18:26 »
a GPS rögzítéssel kapcsolatban azt javaslom, hogy legalább naponta mentsétek el a track-et, ill töröljétek ki az aktuális tárolót !

Ez valószínűleg készülékfüggő. Én egy GPSMAP 60CSx-et  használok, és a turistautak.hu segédletének megfelelően szoktam eljárni. Az aktív log mentése leegyszerűsíti a készülék által rögzített nyomvonalat, így pl. több kanyar eltűnhet ilyenkor. Ha nem mented el, akkor viszont minden a memóriában marad, és ha van a kütyüben memóriakártya, ill. úgy lett beállítva, akkor az aktív memória betelésekor úgy jár el a készülék, hogy lementi az adatokat a kártyára, és utána írja felül az új adatokkal az aktív memóriát. Ez azért praktikus, mert többnapos hosszú trekkelés esetén is  nagy felbontású felmérést tesz lehetővé. Igaz egy kicsit kutakodni kell a lementett fájlokért (a számítógéphez csatlakoztatva automatikusan nem olvassa be a korábbi mentett adatokat, csak az aktív memóriát).

A 76C-ben úgy látom nincs külön memóriakártya, tehát nálad valószínűleg az a jó stratégia, amit leírtál. Ha viszont olyan gép lesz náluk, amiben van, akkor érdemes mindenféle egyszerűsítés nélkül gyűjteni az adatokat.

48
Kérdések / Re:Segítség kérése a Várkő-túrához
« Dátum: 2012. április 27. - 00:15:01 »
Rendben, csak bátorítsd a GPS-eseket! :)  Hasznos adatokat lehet így felmérni a turistautakról (távok, szintek, idők, érdekes pontok amiket az elérhető térképek nem feltétlenül mutatnak stb.)

Üdv: Péter

49
Kérdések / Re:Segítség kérése a Várkő-túrához
« Dátum: 2012. április 23. - 21:40:25 »
Szia!

Ha a Máramarosi-havasok Várkő-csúcsára gondolsz, akkor itt találsz elég jó térképet.
Ha netán módod lesz GPS nyomvonalat rögzíteni, érdekelne az eredmény... ;)

Üdv: Péter

50
Újdonságok / Re:Frissített oldalak
« Dátum: 2012. április 13. - 13:21:29 »
A hóolvadás utáni időkre készülve újfent nagyobb bővítésen esett át az oldal online GPS térképe.

Most már dél és kelet felől is több jelzett útvonal szerepel, amiket több jelzetlen erdei dózerút és gyalogösvény nyomvonala egészít ki. Utóbbiakat a térképen barna, illetve szürke szín jelöli, míg a jelzett utak az adott turistajelzésnek megfelelő színben jelennek meg.

További újdonság, hogy a térkép elemeire (útvonalpontok, útvonalak) kattintva fényképek és hivatkozások nyílnak meg, ami nagyban a könnyíti az előzetes tájékozódást. A fedvény adatai pedig továbbra is letölthetőek, gpx is gdb formátumban.

Jó túrázást kívánok!

51
Autós információk / Figyelmeztető táblák
« Dátum: 2012. április 11. - 11:00:07 »
Veszélyes útszakaszra hívja fel a figyelmet Romániában egy új közlekedési táblatípus. További részleteket az index cikkében olvashatunk, a megjelölt útszakaszokat pedig a hartapunctelornegre.ro oldalon lehet megnézni.

52
Kérdések / Re:Medve
« Dátum: 2012. április 10. - 20:52:24 »
Szia!

Pontosan. Feljebb, ahol nincs már fa, ott pedig odébb lehet tenni, kővel jól lenehezékelni a bontott kaját/szemetet (elsősorban a pásztorkutyák miatt, főleg a Ló-havas, Repedő/Források-közti nyereg, Rebra-tó és Puzdra sátorhelyeken).

53
Kérdések / Re:Szállás
« Dátum: 2012. március 14. - 15:37:48 »
Szia,

Borsafüreden a Medve panzióban, és Radnaborbereken a Suzy panzióban beszélnek magyarul. Mindkettőt tudom ajánlani, a választás attól függhet, hogy mikor és mit szeretnétek csinálni. Borsafüredről kicsivel több a túralehetőség, viszont azokra a helyekre nehezen jutsz el egy nap alatt, ahová Radnaborberekről igen.

Üdv: Péter

54
Újdonságok / Re:Új oldalak
« Dátum: 2012. február 18. - 14:54:21 »
Készítettem egy kis válogatást Reményik Sándor Radnaborbereken írt verseiből, ezek most egy külön oldalon kaptak helyet. Érdemes elolvasni őket, mély igazságok vannak bennük...

55
Újdonságok / Átrendeződés
« Dátum: 2012. február 12. - 10:30:37 »
A szemfülesek kisebb átrendeződést vehettek észre a főmenüben: kiemelt menüpont lett az irodalom oldal, és e témakörön belül külön oldalra költöztek a Radnai-havasokhoz köthető legendák is. Az utóbbiakhoz frissen csatlakozott a havasi gyopár regéje, amit elolvasva biztosan másképpen fogunk nézni az Ünőkőre és a Korongyosra. ;)

56
Kérdések / Re:Vihar és sátorozóhely
« Dátum: 2012. január 13. - 20:47:02 »
Ez igaz, csak akkor kapcsoljátok be, ha telefonálni szeretnétek. Olyan helyekről érdemes próbálkozni, ahonnan lelátni a Visó völgyébe: Pietrosz, Puzdra, Galac, Gargaló. Persze garancia nincs, de esély van :)

57
Kérdések / Re:Vihar és sátorozóhely
« Dátum: 2012. január 09. - 09:09:02 »
Szia!

A logisztikai stratégia jól hangzik. Telefonálni a főgerinc bizonyos pontjairól lehet, illetve a Pietroszról is sikerült már, egy kis nyújtózkodással :)

Jó tervezgetést! Péter

58
Sajtófigyelő / A borsafüredi télisport központ története
« Dátum: 2011. december 30. - 10:32:20 »
Idén novemberben jelent meg Killyéni András kiváló írása a Szabadság hasábjain (interneten itt érhető el), melyből részletesen is megismerhetjük a borsafüredi Magyar Nemzeti Téli Sportközpont rövid, de inspiráló történetét. Ajánlott téli olvasmány! :)

59
Kérdések / Re:Vihar és sátorozóhely
« Dátum: 2011. december 29. - 12:18:35 »
Szia!

A viharra vonatkozó kérdésre nem bátorkodnék egzakt választ adni, ezt mindig a pillanatnyi helyzetben kell értékelni. Egy bővebb leírást találhatsz a témáról a magashegyiturak.ro oldalon, elméleti háttérrel és néhány jótanáccsal.

A sátorozóhelyek sorrendjét illetően a főgerinc turistaútjának leírását ajánlom, kis kiegészítéssel. Egyrészt a leírás az általatok tervezetthez képest ellenkező irányban szól, másrészt a le- és felmenetetek más lesz. Óradna felől több lehetőség is van:

- Radnaborbereken keresztül (egy darabig műútautóval járható , aztán a piros háromszög jelzésen jó nagy szintemelkedés a Curăţel-kunyhóig)
- Újradnán keresztül (ide érdemes járművel átmenni, és onnan nekiindulni a hegynek a kék kereszten, ez esetben a Diana-menedékháznál tudtok sátorozni)
- végig a hegygerincen (kék kör jelzés, jó hosszú és helyenként esztenák mellett halad el: pásztorkutya-veszély)

Lefelé a Pietrosz érintése evidens választás (kék sáv), már persze ha jó az idő. A Repede völgyét (jelzetlen, ám térképen vonzó opció) nem ajánlom, csak ha tapasztalt tájékozódók vagytok, mert el lehet keveredni.

A tűzrakásról: a gerincen nem nagyon fogtok használható faanyagot találni (a törpefenyvest nem szabad irtani, más meg nincs), ezért készüljetek gázfőzővel - egyszerűbb, gyorsabb, biztonságosabb és kiszámíthatóbb. Nem fényezem tovább :)

Üdv: Péter

60
Egyéb témák / megújult a nemzeti park weboldala
« Dátum: 2011. augusztus 14. - 21:49:36 »
Megújult a Radnai Nemzeti Park weboldala. Végre sikerült tetszetős külcsint kialakítani, tartalmilag viszont egyelőre nem sok újat fedeztem fel, legalábbis a turistákat leginkább érdeklő információk vonatkozásában.

Oldalak: 1 2 3 [4] 5 6 ... 11