Üzenetek megjelenítése

Ez a szekció lehetővé teszi a felhasználó által írt összes hozzászólás megtekintését. Vedd figyelembe, hogy csak azokba a fórumokba írt hozzászólásokat látod, amelyekhez hozzáférésed van.


Témák - Bige

Oldalak: [1]
1
Hírek és beszámolók / Gargaló-Nagy Köves túra
« Dátum: 2012. október 08. - 20:04:06 »
Na minden jót mindenkinek! Évek óta dédelgetett álmom volt a Radnaihavasok meglátogatása! Persze ez inkább téli situra formájában érdekelt leginkább. Az nem sikerült, de a múlt hét végén heted magammal összehoztuk. Nem volt egyikünk sem közülünk, talán ez volt benne a szép.Természetesen  készültünk a hegyből, és az sem utolsó szempont hogy mindnyájan gyakorlott túrázók vagyunk. Reggel fél nyolcra érkeztünk Borsafüredre. Itt hagytuk a mikrobuszt egy panzió udvarán, és a piros háromszögön elindultunk a Lóhavasi vizesés felé.Nem tudtuk mikor érünk közel de mivel készültünk vártuk a robajt.
Sajnos innen minden viz le esett már és csak a csontszáraz fehér sziklák meredtek előttünk.Innen elég meredeken kaptattunk az Asztal Réti  nyereg felé. Balról ,jobbról, előttünk út. Jelzés semmi sehol. Az tiszta volt hogy jobbra  de arra is 2 jól kivehető út vezetett. A baloldali lett a jó.A hetedik társunk Budapestről már úton volt felénk, ő sem járt még soha, de a piros háromszöget már tudta. Itt hagytunk neki jeleket kövekből meg irást sebtapaszra, és kőre ragasztva. Aggodalmunk csak az volt hogy ha a vizesésben nem esett a víz akkor itt sem találunk ivóvizet. Hát ez az aggodalom az Asztal rét után megszűnt. Van vízlelő hely jó sok végig a gerinc közelében, nem volt érdemes egy liternél többet vinni magunkkal.
A Gargaló nyeregben hagyva zsákjainkat megmásztuk a Gargalót, majd mire visszatértünk beért a hátramaradt hetedik társunk.A napi norma le volt tudva, sátrat vertünk du. 16 órakor a Lóhavas déli oldalában itt is volt bővizü forrás.
Minden a papír forma szerint történt eddig.Reggel tovább indultunk a felhőkbe burkolózott csúcsok között. A Galac nyeregben még jól láthatók az Árpád védvonal nyomai lőállások, pince, levert vasúti sin cövekek, stb. Tejes csúcsot, Puzdrát kihagyva(mind felhőbe voltak) haladtunk a Források közti nyereg felé és innen a Repedő alatti sátorhelyhez.Ide lesátraztunk kb. du fél öt felé. Meglepő lehet ez a korai táborozás de 7 órakor egyből lezuhan az éjszaka még tiszta időben is! Na de ekkor indult a szél is Vagy ez a sátorhely nagyon rossz, vagy nem tudjuk, de derült égbolt alatt ilyen széllel küzdeni reggelig nem volt könnyű!
Tartalék kötelekkel,túrabotokkal erősitettük sátrainkat többször is az éjszaka folyamán, benntról meg szinte folyamatosan tartottuk. Eltelt. Reggel szép idő várt napsütéssel és széllel mentünk tovább a piros sávon a Rebra nyergen át Kis Bukuly, Nagy Bukulyon keresztül a Nagy Köves avagy a Horthy csúcsra.A csúcs alatti nyeregben találkoztunk az első emberrel és aztán folyamatosan még sokkal(szombat volt)Innen ereszkedtünk alá Borsára érintve a meteo állomást. Még szalagot is kötöztünk a lavina áldozatául esett salgótarjáni leventék '' emlék oszlopjára''Este 6 körül értünk be a ''civilizációba'' Itt 2 áldozat taxival ment a Füredi panzióhoz az autóért míg a többi sörbe ''ölte'' magát!
Summa summárum: vizhiány nincs a hegyen, a jelzés pocsék, régi kopott nagyon kevés kivétellel. Szép időben nincs nehézség mert az ösvény kilóméterekről is látszik. Ködben vagy felhőben eső vagy havazóban bizony gondot jelenthet annak aki először jár. A télről nem is beszélve, itt a jelzőoszlop szinte ismeretlen fogalom. Egy faoszlop alatta a leesett fatáblával a Gargaló nyeregben, a Források közti nyeregben vadiúj információs oszlop, a Rebra nyeregben is, a két sátrazóhely kitáblázva Repedő, Rebra. Az utóbbit sötétben meg nem találod mert félre esik a jelzett úttól.A hegy  az GYÖNYÖRŰŰŰŰ!!!!

2
Kérdések / Csillagtura a Radnai Havasokban??
« Dátum: 2012. szeptember 24. - 21:39:54 »
Helló!
Szentjobbi Endre vagyok Gyergyószentmiklósról, készülök a Radnai Havasokba. Nem voltam még ott, éppen ezért érdekelne hogy honnan lehetne csillagturázni? Nem szivesen cipelek napokon keresztül nagy zsákot. Mit szólsz ahhoz: Radnaborbereken marad az autó -Lála tavi sátorhehly mint alap tábor.Csütörtöki nap mennénk fel. Péntek, szombat turázás, vasárnap lejövetel. Vagy meddig lehet autózni? Mehetnénk gerinc turát is de akkor ki hozza utánunk az autót??? Milyen más variánsok vannak még? Mindenre nyitottak vagyunk. Okt4-8 között szeretnénk menni. Sátorozásban gondolkodtunk. Tisztelt Péter várom a javaslataidat.
Tisztelettel Endre

Oldalak: [1]