Üzenetek megjelenítése

Ez a szekció lehetővé teszi a felhasználó által írt összes hozzászólás megtekintését. Vedd figyelembe, hogy csak azokba a fórumokba írt hozzászólásokat látod, amelyekhez hozzáférésed van.


Üzenetek - csizmadia_zoltan

Oldalak: 1 [2]
16
Autós információk / Re:Útállapot információk
« Dátum: 2011. október 07. - 17:01:10 »
A DN18-as Borsai-hágó és a DN17-es betorkollásáig változóan kátyús; október 1.-én száraz foltozást láttam

17
Kérdések / Re:autó otthagyása Borsán
« Dátum: 2011. május 23. - 07:10:17 »
Szervusztok !

a 2009-es túrám során első alkalommal Borsa külterületi részén  (kb 1.5 - 2 km-re a központtól) hagytam az autót egy kis vegyeskereskedés előtt, második alkalommal Borsa-komplex-nél egy-egy éjszakára.

( 2010-ben az Ursu-panzió vendége voltam, parkolás megoldva; ill Maxi-taxi-val utaztam be a központba, amikor a Mosolygó-tó felé vettem az irányt)

---

2010-ben a radnai túrám előtt a Kelemen-havasoknál az Istenszékére mentem fel, az autót az erdei úti sorompónál hagytam.
Néhány méter megtétele utána egy apróságért visszamentem az autóhoz, és mint visszaérkezésemkor tapasztaltam, elfelejtettem bezárni az ajtót; SEMMI nem hiányzott :-)

(az autómnál gyárilag olyan a rendszer, ha kulccsal zárom be, akkor nem lehet a belső retesszel nyitni -> dróttal benyúlni és felhúzni)

CSZ

18
Kérdések / Re:több kérdés
« Dátum: 2011. május 12. - 11:43:39 »
kimaradt egy szó: kis részben a kb 20 kg-nyi felszerelésnek KÖSZÖNHETŐEN.

19
Kérdések / Re:több kérdés
« Dátum: 2011. május 11. - 21:06:46 »
Szervusz Lackó !

Én is ezen honlapról merítettem az ihletet, 2009-ben és 2010-ben is felmentem a hegyre.
Én a lassú túrázók közé tartozom - kis részben a kb 20 kg-nyi felszerelésnek.
Ha nagyon gyors vagy, akkor Borsa központból "felszaladhatsz" a legmagasabb csúcsig - kb 1700 méter a szintkülönbség;

A hegyvidéken kiszámíthatatlan (számomra) az időjárás; nagy hőingadozás lehet még a nappali periódusban is, tehát a pólótól kezdve a meleg ruházatig érdemes mindent vinni. (zápor)eső is lehet, tehát  megfelelő védőruházat is javasolt.

Ugyan kicsi az esély a balesetnek, de ha bekövetkezik vajon mennyi idő múlva ér oda a mentőalakulat? Ilyen szempontokat is lehet mérlegelni a felszerelés megválasztásánál.

Fotóalbum és videó linkeket helyeztem el a  "vizes" topikban  http://www.radnaihavasok.ro/forum/index.php?topic=75.0


CSZ

21
Kérdések / Re:víz
« Dátum: 2010. december 24. - 14:22:36 »
Tavaly (2009-ben) akkor kaptam frászt, amikor a Mosolygó-tó katlanban a meteorológiai állomásnál száraz volt a patak-meder. Lejjebb kb 1650 méter körül volt víz a forrásnál, szerencsére nem kellett visszamennem, hanem a Mosolygó-tó kifolyásánál tankoltam vizet - de ez oda-vissza kb 20-20 perc (időveszteség) volt.

Az idén rendesen volt víz a patakmederben már a meteorológiai állomásnál is.
Tavaly a Kis-Lála-tónál ille a Galac nyereg melletti sátorozóhelynél tankoltam. "Nyersen" is ittam vizet, nem lett tőle semmi bajom.
Az idén félbe kellett szakítanom a nyugat-keleti irányú gerinctúrámat, lefelé menet a Repedő/Büküly patakokból ittam. (Senki emberfia NE menjen arra !!)

CSZ

22
Hírek és beszámolók / 2009 szeptember 17-28.
« Dátum: 2009. október 07. - 20:55:39 »
Szervusztok !

Elsőként köszönetet mondanék a honlap készítőjének, Budai Péternek, a kiemelkedő információs anyagért. A leírások és a képek alapján kezdtem el részletesebben foglalkozni ezzel a hellyel, és nem csalódtam odafent sem.
Külön kiemelném a navigációs segítséget, mely három alkalommal abszolút segítséggel szolgált:
-   első alkalom az odautazás során volt: a Suzy panzióban volt a szállásom, melyet Borsán és a Radnai-hágón keresztül terveztem megközelíteni. A honlap leírásában és a Dimap térképen szerepel  ugyan, hogy nem pormentesített az út, de az autós térképen (és az openmaps.eu GPS térképén)  másodrendű útként van végig feltüntetve. A 18-as útról való leágazás nincs táblával jelezve (legalábbis én nem láttam későbbiekben sem). De szerencsére a GPS rovatban talált információk között a „ROTUNDA LE” jelzés volt a meghatározó, ill egy helybéli segítségével megerősítette, hogy ez az út vezet Radna felé.
-   második alkalom az megérkezésem éjszakája volt: a honlapon (jelenleg még) nincs feltüntetve a a Suzy panzió koordinátája (N47 29,076; E24 49,825) , így a leírásban szereplő patakösszefolyás, valamint a fénykép alapján történt azonosítás segítségével jutottam el szálláshelyemre.
-   három alkalommal (az első reggelemen) ismerkedő túrára mentem a Suzy panziótól a Curatel felé a piros háromszög útvonalon. Felhős időben indultam el, mikor kiértem az erdőből, az ottani esztena felett kezdett el cseperészni az eső. A piros háromszög útvonal nem szerepelt az openmaps.eu térképén, anyniból elvétettem az utat, hogy nem a spirálvonalat követtem, hanem fényképalbumon látott sziklakiugrás felé vettem az irányt. (A szálláshelyemről indult) lengyel kerékpáros turisták integettek, hogy merre menjek. Az eső miatt felvettem az esővédő pocho-mat, majd kb fél óra múlva záporrá erősödött, ill később zivatar is volt. A zápor során a poncso-ról lecsorgó víz eláztatta a nadrágomat a lábszár részen. Szerencsére a honlap menedékházak rovatában levő GPS koordinátát az itthoni felkészülésem során bevittem a készülékbe, így keresgélés nélkül eljutottam oda, is a vészhelyzeti készletemben található száraz-meleg ruhába öltöztem át a fedett helyen. Azt nem tudom, hogy a lengyelek miért csak egy bő félórával később érkeztek oda? Négyből hárman levetkőztek, és a hálózsákjukba bújtak melegedni.

Egyébként az itthoni felkészülésem során a két track-et, a hegycsúcsok és fontosabb helyek, valamint a szálláshelyek koordinátáit beírtam a GPS-embe, illetve a Google-Earthbe beolvasva háromdimenziós forgatással tanulmányoztam a hegységet, valamint áttekintettem a panoramio-s fényképeket is.

A továbbiakban kegyes volt hozzám az időjárás, mert azon a 3*2 napon, mikor fennt voltam (és sátorban aludtam) nem esett az eső.

A Mosolygó-tó katlanánál viszont kérném a jártasabbak pontosítását, hogy a kempingezési terület az csak az északi résznél van – a meteorológiai állomással szemben, vagy végig a keleti féltekén egészen a salgótarjáni leventék emlékhelyéig? A honlap alapján az előbbi helyen táboroztam le.
-   viszont a szívbaj kerülgetett, hogy nem volt víz az északi részen! Sötétedés előtt értem oda, rohantam a tóhoz, hogy van-e víz, vagy vissza kell mennem 1 km-t a lentebb levő forrásig? A tóból volt kifolyás, kb a déli 1/3-nál bukott a mélybe, sikerült vizet szereznem. Másnap további időveszteség volt az újabb vízvétel -> ha lehetséges, akkor célszerű a tóhoz közelebb táborozni, ill ennyivel közelebb vagyunk az elágazáshoz vezető szerpentinhez.
A Galac-hágónál levő kempinghely a honlapon feltüntetett helyen van, ezzel ellentétben az openmaps.eu keletebbre, a tavacskákhoz (pocsolyákhoz) helyezte.
A Gargaló alatti Beszterce-tónál láttam sátrazókat, de azt nem tudom, hogy ott szabad-e? (A Mosolygó-tónál volt egy tábla, ahol felsorolták a táborozási lehetőségeket, de nem fényképeztem le, ill nem jegyeztem meg a helyeket :-(

Lehet, hogy kockáztattam, de az autómat nem a Borsai Kórház környékén hagytam, hanem kb 2 km-re feljebb, egy vegyesbolt mellett; 1-2 autó elfér ezen a helyen. Az 2*2 km megspórolása jól jött.

Fent a hegyen beszélgettem egy úriemberrel, aki azt mondta, hogy van olyan közúti szállítás, mely Borsa város és Borsa komplex között túristákat is szállít; tud-e erről valaki részletesebb információt? Ennek akkor van jelentősége, ha valaki a főgerincet járja be.

CSZ

Oldalak: 1 [2]