Üzenetek megjelenítése

Ez a szekció lehetővé teszi a felhasználó által írt összes hozzászólás megtekintését. Vedd figyelembe, hogy csak azokba a fórumokba írt hozzászólásokat látod, amelyekhez hozzáférésed van.


Témák - admin

Oldalak: 1 [2] 3
16
Hírek és beszámolók / Helyzetjelentes 2009-04-10
« Dátum: 2009. április 10. - 20:50:42 »
Ma fent jartunk a gerincen, a Gargalon. Borsafuredrol a Lohavasi-vizeses fele mentunk fel, az Asztal-rettol (kb 1600 m) feljebb osszefuggo ho van. Gyalogosan nehez haladni benne, mert sokszor beszakad az ember terdig-combkozepig. Az Unokorol Radnaborberek fele futo gerinc tavolrol havas, valoszinuleg ott is hasonlo a helyzet. Az ido valtozatos volt ma, koros-korul volt eso es vihar, de a fogerincen tobbnyire sutott a nap. Ilyesmi varhato holnapra is.

BP

17
Hírek és beszámolók / Téli túrabeszámolók
« Dátum: 2009. február 23. - 15:04:37 »
Fenyős Zoltán túrablogjának Radnai-havasok részlegében immáron három téli hegymászásról találhatunk szöveges és képes beszámolót: a fórumban már megemlített januári Ünőkő-mászás után február közepén volt egy majdnem sikeres kísérlet a Nagy-Tejes téli meghódítására, amit egy sikeres Gargaló-mászás követett.

Nem csodálkoznék, ha többen kedvet kapnának még az idén hasonló túrákra...  :) Hóból van még bőven a hegyekben, a megfelelő téli felszerelésről és a józan helyzetértékelésről azonban senki se feledkezzen meg!

18
Hírek és beszámolók / 2009 első túrája
« Dátum: 2009. február 06. - 15:16:36 »
Az Ünőkő talán első idei magyar megmászásáról olvashatunk itt.

Gratula az úticélhoz és a sikeres mászáshoz!  ;)

Budai Péter

19
Újdonságok / Frissített oldalak
« Dátum: 2009. február 03. - 12:58:41 »
Kedves Radnai-kedvelők!

Mostantól fogva saját szavazómotor működik az oldalon (a korábbi eredményeket átmentettem az új rendszerbe). A szavazások állása megtekinthető összesített formában a szállásértékelő oldalon, értékelni pedig a menedékházakat, sátorozóhelyeket és panziókat bemutató oldalakon, az egyes szállások leírásánál lévő "értékelés" linkre kattintva lehet.

Várom az újabb szavazatokat...  ;)

A sátorozóhelyek bemutatása is frissült a múlt héten: egy-két korábban kijelölt helyen megszüntették a nomád táborozás lehetőségét, viszont pár új helyen engedélyezték.

admin

20
Egyéb témák / Új vonatmenetrend Budapesti viszonylatban
« Dátum: 2008. december 16. - 12:34:04 »
2008. december 14-től megváltozott a budapesti vonatok menetrendje!

További részletek az erdély.ma oldalán.

21
Hírek és beszámolók / lavinaveszély
« Dátum: 2008. november 27. - 15:14:51 »
Nem elrettentésképpen, csak tájékoztatásul:

"A Beszterce-Naszód megyei hegyimentők arra figyelmeztetnek, lavina-veszély van a Radnai-havasokban, főként a Cobăşel völgyben, az Óradna fölötti részen, ahol az oldal nagyon sziklás, és az elmúlt napokban lehullott hó bármely pillanatban lecsúszhat - tudósít a Mediafax. Marcel Berbecar, a Beszterce-Naszód megyei hegyimentő-szolgálat vezetője hétfőn elmondta, fél méter és egy méter közötti hóréteg rakódott le a havasokban. A hegyimentő szerint a sűrű hóhullások miatt ebben az időszakban tilos felmenni a gerincekre, a hó elzárt minden felfelé vezető utat. A hegyimentők sílécekkel járták be a főbb ösvényeket, hogy a turistákat visszatérítsék útjukból. A Radnai havasok lábánál, Beszterce-Naszód megyében a hótakaró 40 centiméternél magasabb."

forrás: paprikaradio.ro (2008. nov 24.)

A figyelmeztetés nyomatékául szolgálhat az a hír, mely szerint november 25-én nyoma veszett két túrasízőnek a Borbereki-völgyben. Valószínűleg lavinabalesetet szenvedtek, a beszterce-naszódi hegyimentők jelenleg is keresik őket.

forrás: alpinet.org (2008. nov 26.)

A magasabb részekre tehát mostanában nem ajánlatos merészkedni, de például a borsafüredi sípályákon lehet biztonságosan élvezni a havat.

22
Hírek és beszámolók / az első hó
« Dátum: 2008. november 20. - 10:40:17 »
Tegnap leesett az első hó a hegyekben!  :)

Az aktuális hóhelyzet ellenőrzésére ajánlom a síelős oldal webkameráját.

23
Újdonságok / Korrekció
« Dátum: 2008. november 14. - 15:52:59 »
Olykor bizony nem lehet elég nagy körültekintéssel eljárni...  ::)

Történt ugyanis, hogy több korábbi térkép jelölését követve (ezek között volt a magyar Dimap-térkép első kiadása és nem egy román térkép is) a Nagy-Pietrosztól délre fekvő, 2268 m magas csúcs eddig Rebra néven szerepelt itt a honlapon (továbbá több másik helyen is). Tegnap hívták fel a figyelmemet, hogy a legfrissebb térképeken immár a Nagy-Bukuly név szerepel, ami eddig egy másik, 2119 m magas környékbeli csúcshoz volt írva, s most annak helyén áll a Rebra felirat.

Némi töprengés és nyomozás után úgy vélem, tényleg az új jelölés lehet helyes. A szóban forgó csúcsok alatti tavak elnevezése is ezt látszik igazolni. Igyekeztem gyorsan kijavítani a honlap összes érintett oldalát, remélhetőleg mindenütt sikerült a helyesbítés.  :-[

Öröm az ürömben, hogy a honlapon is böngészhető, újabb kiadású Dimap-térkép már helyesen jelöli a két csúcsot.  :)

24
Hírek és beszámolók / Ünőkő geoláda
« Dátum: 2008. november 12. - 14:49:55 »
Az idei nyári túraszezon végén az Ünőkő is feliratkozott a geocaching célpontok listájára.

25
Újdonságok / Új oldalak
« Dátum: 2008. november 04. - 17:25:58 »
Legutóbbi Radnai-járásom eredményeként elindult a GPS felmérések oldal (köszönet Laky Dórának a kölcsönkészülékért). Hamarosan kml és gpx formátumban is letölthetővé teszem az anyagokat. Ha esetleg lenne "elfekvő" GPS felmérése valakinek a Radnaiból, szívesen felteszem azt is, csak küldje el. Előre is köszönöm!

26
Hírek és beszámolók / 2008 október vége
« Dátum: 2008. október 29. - 12:29:31 »
Sziasztok!

A hosszú hétvégén tiszteletünket tettük a Radnaiban. A hegyek őszies színekben pompáztak, havat nem nagyon láttunk még (a Pietroszon is csak mutatóba volt valami), az idő friss, de az évszakhoz képest enyhe volt. A fotótermés legjava és a begyűjtött friss információk nemsokára felkerülnek az oldalra...  :)

27
Hírek és beszámolók / Google Earth
« Dátum: 2008. október 14. - 15:13:16 »
Tegnap örömmel észleltem, hogy a Google Earth a korábbinál jobb felbontásban hozza az egész Radnai-havasokat (igaz a Pietrosz környéke már eddig is fenn volt részletesen, a többi rész azonban nem). Így hát mostantól akár ismerkedni, akár nosztalgiázni támad kedvünk, de nem tudjuk élőben megnézni, bármikor rákukkanthatunk GE-ben. A Google Mapsbe még nem kerültek bele ezek a felvételek, de remélhetőleg hamarosan ott is megjelennek majd.

Természetesen az igazi hegyeket a műholdképek nem helyettesítik...  :)

28
Hírek és beszámolók / kerékpáros Radnai-kerülés
« Dátum: 2008. október 14. - 09:33:45 »
Az Élő Erdély Egyesület kerekes betyárjai nemrég körbebringázták a Radnait. Élményeikről blogjukon olvashatunk. S ha minden jól megy, nemsokára lesz itt is egy kerékpáros oldal az ő jóvoltukból. :)

29
Hírek és beszámolók / tíz éves tiltás a zergevadászatra
« Dátum: 2008. október 14. - 08:31:05 »
Jó példával jár elöl a Radnai Nemzeti Park: nemcsak elutasította az erdészet által nemrég benyújtott zergevadászati kérelmet, hanem úgy döntött, hogy 10 évig nem is hajlandó ebben a kérdésben újabb kérelmekkel foglalkozni. Remélhetőleg az orvvadászat terén is eredményesek tudnak lenni. Jelenleg mintegy 100-ra tehető a radnai zergepopulációra, ami még mindig csak kb. fele annak, amennyit a terület elbírna ökológiailag.

A hír forrása: alpinet

30
Sajtófigyelő / Új út Majszínből
« Dátum: 2008. szeptember 12. - 16:50:44 »
Egy, a hegykalauz.extra.hu által idézett rádióhíradás alapján Majszín felől új utat építettek fel a Radnaiba. Hogy aztán ez jó vagy rossz hír-e, ki-ki döntse el belátása szerint, vagy helyszíni szemle alapján...

Oldalak: 1 [2] 3