EUB utazási biztosítások

Síelés a Radnai-havasokban

| hóhelyzet | történelem | borsafüredi pályák | újradnai pályák |

Hóhelyzet

A borsafüredi és újradnai sípályák aktuális állapotáról az itt látható két webkamera élőképe segítségével lehet tájékozódni (kattintásra a képek nagyobb méretben is megtekinthetők).

Borsafüred webkamera élőkép

Borsafüred webkamera

Újradna webkamera élőkép

Újradna webkamera


| hóhelyzet | történelem | borsafüredi pályák | újradnai pályák |

Történelem

egy félbemaradt álom

korabeli képeslapBár a sísport már a XIX. század végétől jelen volt a hegységben, első nagy fellángolását a második bécsi döntést követően, 1940-44 között élte meg. Borsafüred akkoriban a télisportok magyar szerelmeseinek egyik első számú célpontja lett, a Budapestről érkező gyorsvonat decembertől májusig megannyi sízővel futott be a hajdani állomásra.

Az első kiépített sípálya 1942 telére készült el, a Borsafüred feletti Ló-havas északi oldalán. Az impozáns, mintegy 3 km hosszan 840 m szintkülönbséget elérő „olimpiai pálya” (merthogy annak készült) akkortájt nemzetközi viszonylatban is igen színvonalasnak számított. A Magyar Sí Klub ugyanezen év november 23-án avatta fel a Ló-havason, 1650 m magasan épült komfortos menedékházát, melyet a sokszoros magyar bajnoknő Iglóiné Eleőd Anikó után Anikó síháznak neveztek el. A tervbe vett Magyar Nemzeti Téli Sportközpont részeként felépült a 90 méteres borsafüredi síugrósánc is, Stanislaw Marusarcz-Prestalski lengyel síugróbajnok tervei alapján.

Ló-havas - Anikó menedékház

„Ló-havas - Anikó menedékház”
képeslap az 1940-es évekből

A borsafüredi síközpontról több filmhíradó bejátszás is elérhető: 1942. decemberében az Anikó menedékház felavatásáról, 1943. márciusában az országos lesiklóbajnokságról, 1943. áprilisában az építkezésekről és a honvédség hegyi csapatai számára rendezett háromnapos versenyről készült tudósítás, 1944. márciusában pedig a Borsafüreden megrendezett alpesi műlesikló országos bajnokságról számoltak be így:

A Magyar Sí Szövetség Borsafüreden rendezte meg Magyarország 1944-ik évi alpesi összetételű síbajnoki versenyeit. A férfiak műlesikló versenyében első lett Szikla Péter, aki az 500 méteres távot 1 perc 58,2 másodperc alatt tette meg. A hölgyek lesiklóversenyének 800 méteres pályáján Kuales Annelise 2 perc 59 másodperces idővel győzött. A sáncavató nemzetközi ugróversenyen Weiler Sepp német olimpiai bajnok 69 méter 76 cm-es ugrásával győzött. Rész Mihály magyar bajnok 68 métert ugrott.

Borsafüred (849 m) - kilátás a Bors Vezér Szállástól a sí-mezőre

„Borsafüred (849 m) - kilátás a Bors Vezér Szállástól a sí-mezőre”
képeslap az 1940-es évekből

A háború végeredménye aztán megpecsételte a nagyra törő magyar terveket, de a létesítmények többsége végülis megmaradt. Az olimpiai sípálya 1988-ig számos belföldi és nemzetközi verseny színhelyéül szolgált. A rendszerváltás után gazda nélkül maradt és elhanyagolódott, jelenleg viszont újra használható. Folyamatban van egy korszerű felvonó építése, valamint készült egy új bevágás is a régi pálya mellé (felső szakaszuk közös). A síugrósánc szintén használatban maradt, a 80-as években meg is nagyobbították, és épült mellé egy kisebb, 35 m-es iskolasánc is. Jelenleg ez utóbbi nem használható, nagyobb testvérét azonban megjavították. Az Anikó menedékházat viszont 1944-ben felégették, így már csak képeslapokról lehet felidézni az emlékét. A borsafüredi Magyar Nemzeti Téli Sportközpont történetéről Killyéni András remek cikkében olvashatunk bővebben.

Egy 1955-ös síverseny résztvevőiről készült fotó

Egy 1955-ös síverseny résztvevőiről készült fotó


| hóhelyzet | történelem | borsafüredi pályák | újradnai pályák |

Borsafüred sípályái

az északi síközpont

A történeti bevezetőben említett olimpiai pálya és a jelenleg építés alatt álló új pálya mellett az Asztal-tető északi oldalában 1975-78 között épített, közepes nehézségű Runc-Ştiol és Ştiol pályák üzemelnek, ezek egymás után következnek. Az alsó pálya (Runc-Ştiol) hossza 2 km, szintkülönbsége 500 m, kétszemélyes ülőlift szolgálja ki (melyet megfelelő létszám esetén akár nyáron is beindítanak a turistáknak). A felvonó menetideje mintegy negyed óra, ára felnőtteknek 8 lej, gyerekeknek (12 év alatt) 5 lej alkalmanként. A felső pálya (Ştiol) 700 m hosszú, 180 m szintkülönbséggel, csákányos felvonóval (menetideje 5 perc, ára: 4 lej/alkalom). A napi bérlet 75 lej felnőtteknek, 12 év alatti gyerekeknek pedig 45 lej (ez mindkét felvonóra érvényes). Talán nem elsőrendű szempont, de éjszakai világítás nincs. A Medve panzió remek pályaszállásként szolgál. Hóra általában november végétől március végéig számíthatunk.

fotók a sípályáról

további ide vonatkozó linkek

| hóhelyzet | történelem | borsafüredi pályák | újradnai pályák |

Újradna sípályái

déli lehetőségek

A település feletti Stăniştea-hegy oldalában (a terület Valea Blaznei néven ismert) a korábbi kisebb pályát 2007-ben kibővítették. A csákányos felvonóval ellátott pályák 1480 m magasról indulnak és 1100 m-en végződnek. A közepes nehézségű pálya hossza 1500 m, a nehéz pályáé 1200 m. Hóra Borsafüredhez hasonlóan november végétől március végéig lehet számítani.