Síelés a Radnai-havasokban

| hóhelyzet | történelem | borsafüredi pályák | újradnai pályák |

Hóhelyzet

A borsafüredi, illetve a nemrég megnyílt borsai-hágói sípályák aktuális állapotáról az alábbi webkamerák adnak tájékoztatást (amikor éppen működnek):

Borsafüred


| hóhelyzet | történelem | borsafüredi pályák | újradnai pályák |

Történelem

egy félbemaradt álom

korabeli képeslapBár a sísport már a XIX. század végétől jelen volt a hegységben, első nagy fellángolását a második bécsi döntést követően, 1940-44 között élte meg. Borsafüred akkoriban a télisportok magyar szerelmeseinek egyik első számú célpontja lett, a Budapestről érkező gyorsvonat decembertől májusig megannyi sízővel futott be a hajdani állomásra.

Az első kiépített sípálya 1942 telére készült el, a Borsafüred feletti Ló-havas északi oldalán. Az impozáns, mintegy 3 km hosszan 840 m szintkülönbséget elérő „olimpiai pálya” (merthogy annak készült) akkortájt nemzetközi viszonylatban is igen színvonalasnak számított. A Magyar Sí Klub ugyanezen év november 23-án avatta fel a Ló-havason, 1650 m magasan épült komfortos menedékházát, melyet a sokszoros magyar bajnoknő Iglóiné Eleőd Anikó után Anikó síháznak neveztek el. A tervbe vett Magyar Nemzeti Téli Sportközpont részeként felépült a 90 méteres borsafüredi síugrósánc is, Stanislaw Marusarcz-Prestalski lengyel síugróbajnok tervei alapján.

Ló-havas - Anikó menedékház

„Ló-havas - Anikó menedékház”
képeslap az 1940-es évekből

A borsafüredi síközpontról több filmhíradó bejátszás is elérhető: 1942. decemberében az Anikó menedékház felavatásáról, 1943. márciusában az országos lesiklóbajnokságról, 1943. áprilisában az építkezésekről és a honvédség hegyi csapatai számára rendezett háromnapos versenyről készült tudósítás, 1944. márciusában pedig a Borsafüreden megrendezett alpesi műlesikló országos bajnokságról számoltak be így:

A Magyar Sí Szövetség Borsafüreden rendezte meg Magyarország 1944-ik évi alpesi összetételű síbajnoki versenyeit. A férfiak műlesikló versenyében első lett Szikla Péter, aki az 500 méteres távot 1 perc 58,2 másodperc alatt tette meg. A hölgyek lesiklóversenyének 800 méteres pályáján Kuales Annelise 2 perc 59 másodperces idővel győzött. A sáncavató nemzetközi ugróversenyen Weiler Sepp német olimpiai bajnok 69 méter 76 cm-es ugrásával győzött. Rész Mihály magyar bajnok 68 métert ugrott.

Borsafüred (849 m) - kilátás a Bors Vezér Szállástól a sí-mezőre

„Borsafüred (849 m) - kilátás a Bors Vezér Szállástól a sí-mezőre”
képeslap az 1940-es évekből

A háború végeredménye aztán megpecsételte a nagyra törő magyar terveket, de a létesítmények többsége végülis megmaradt. Az olimpiai sípálya 1988-ig számos belföldi és nemzetközi verseny színhelyéül szolgált. A rendszerváltás után gazda nélkül maradt és elhanyagolódott, jelenleg viszont újra használható. Folyamatban van egy korszerű felvonó építése, valamint készült egy új bevágás is a régi pálya mellé (felső szakaszuk közös). A síugrósánc szintén használatban maradt, a 80-as években meg is nagyobbították, és épült mellé egy kisebb, 35 m-es iskolasánc is. Jelenleg ez utóbbi nem használható, nagyobb testvérét azonban megjavították. Az Anikó menedékházat viszont 1944-ben felégették, így már csak képeslapokról lehet felidézni az emlékét. A borsafüredi Magyar Nemzeti Téli Sportközpont történetéről Killyéni András remek cikkében olvashatunk bővebben.

Egy 1955-ös síverseny résztvevőiről készült fotó

Egy 1955-ös síverseny résztvevőiről készült fotó


| hóhelyzet | történelem | borsafüredi pályák | újradnai pályák |

Borsafüred sípályái

az északi síközpont

A történeti bevezetőben említett olimpiai pálya és a jelenleg építés alatt álló új pálya mellett az Asztal-tető északi oldalában 1975-78 között kialakított, közepes nehézségű Runc-Ştiol és Ştiol pályák üzemelnek, ezek egymás után következnek. Az alsó pálya (Runc-Ştiol) hossza 2,1 km, szintkülönbsége 500 m, kétszemélyes székes ülőlift szolgálja ki. Ez a felvonó novembertől áprilisig reggel 9 és este 5 óra között (májustól októberig egy órával tovább, este 6-ig) üzemel, ha összegyűlik legalább 10 fő. Menetideje mintegy negyed óra, ára felnőtteknek 15 lej, gyerekeknek (12 év alatt) 10 lej alkalmanként. A felső pálya (Ştiol) 700 m hosszú, 180 m szintkülönbséggel, csákányos felvonóval (menetideje 5 perc, ára: 5 lej/alkalom). A napi bérlet 90 lej felnőtteknek, 12 év alatti gyerekeknek pedig 60 lej (ez mindkét felvonóra érvényes). Talán nem elsőrendű szempont, de éjszakai világítás nincs. Hóra általában november végétől március végéig számíthatunk.

További információk román, angol és olasz nyelven: www.telescaunborsa.ro

A Medve panzió remek pályaszállásként szolgál!

fotók a sípályáról

további ide vonatkozó linkek

| hóhelyzet | történelem | borsafüredi pályák | újradnai pályák |

Újradna sípályái

déli lehetőségek

A település feletti Stăniştea-hegy oldalában (a terület Valea Blaznei néven ismert) a korábbi kisebb pályát 2007-ben kibővítették. A csákányos felvonóval ellátott pályák 1480 m magasról indulnak és 1100 m-en végződnek. A közepes nehézségű pálya hossza 1500 m, a nehéz pályáé 1200 m. Hóra Borsafüredhez hasonlóan november végétől március végéig lehet számítani.