A hegység megközelítése

| autóval | vasúton | busszal |

Autóval

mélységi felderítés

Nem szeretnék különösebben a tömegközlekedés ellen beszélni, de tény, hogy az autós megközelítés jelenleg rugalmasabb, gyorsabb, olcsóbb és egyben a célhoz is közelebb visz.

Útvonal

Erdély belsejéből Bethlen (Beclean) vagy Beszterce (Bistriţa) érintésével a 17D, ill. 17C jelű főúton juthatunk Szálváig (Salva). A hegység déli része innen a 17D jelű úton érhető el, az út Oláhszentgyörgyön (Sângeorz-bai) át Óradna (Rodna) és azon túl Újradna (Şanţ) felé visz. Újradna után, Máriavölgy (Valea Mare) felett már aszfaltburkolat nélkül szerpentinezik fel a Radnai-hágóba (Pasul Rotunda), majd a túloldalon leereszkedve a hegységet északról kerülő 18-as számú főútba csatlakozik be.

Ha a nyugati, vagy északi részt vettük célba, Szálváról a 17C jelű utat kell követni észak felé. Az út a hegység nyugati lábainál vezet, jobbra a Radnai-havasok, balkéz felől pedig a Széples (Ţibleş) lesz látható. A főgerinc túraútvonalát a Szacsali-hágónál (Pasul Şetref) érintjük, de autóval valószínűleg inkább Borsa felé igyekszik az ember. Majszínt (Moisei) elérve a 17C becsatlakozik a 18-as főútba, itt jobbra kell fordulni Borsa irányába (balra Máramarossziget felé visz az út).

Magyarországról leginkább Nyíregyháza vagy Debrecen érintésével Szatmárnémeti felől célszerű a hegység megközelítése. Szatmárnémetitől kövessük a 19 számú főutat. Rövid idő múlva, Sárközújlak (Livada) településen két lehetőség adódik:

  • haladunk tovább a 19-es úton, az Avasságon keresztül (Huta-hágó, 587 m) Máramarossziget felé (ahonnan majd a 18-ast kell követni Borsa irányába)
  • Az 1C jelzésű főúton autózunk Nagybányáig, majd onnan a 18-as főútvonalon folytatjuk tovább Máramarossziget (Sighetu Marmaţiei) felé, átkelve a Gutin-hegységen (Gutin-hágó, 987 m)

Az első variáció valamivel rövidebb, kevésbé forgalmas és a megmászandó hágó is alacsonyabb, de gyakrabban kell számítani lassú járművekre (pl. rönkszállító teherautókra). Ha ezt az utat választjuk, Kistécsőnél egy-egy kanyarban megpillanthatjuk a Tisza itt még köves medrét (vigyázat, igen közel van a román-ukrán államhatár!), majd érintjük a „vidám temetőjéről” ismert Szaploncát (Săpânţa) és a többségében magyarok lakta Hosszúmezőt (Câmpulung la Tisa), ahol ha nagyon elfáradtunk az utazásban, szállást is kaphatunk.

A második változat első ránézésre egyenletesebb haladással kecsegtet, viszont a települések végig szinte egymást érik (kivéve a Gutin-átkelést, amit a szerpentinek szerelmeseinek külön ajánlhatok). Ezt az útirányt követve áthaladunk Nagybányán, ahol akár meg is szállhatunk a Teleki Házban. A bányavárosokat elhagyva alkalmunk nyílik a Gutin-hegység nevezetes sziklaformációja, a Kakastaréj megpillantására (a Gutin-hágó elhagyása után rövidesen), illetve a deszei fatemplom (világörökségi helyszín) megtekintésére is.

Máramarossziget központjában a két útvonal találkozik, innentől a 2013-ban nagyszabású javításon átesett 18-as úton kell továbbhaladni Borsa felé (a teljesen rehabilitált útszakasz jelenleg Majszínig tart, de Borsa területén is kijavították az úthibákat).

Amennyiben Szatmárnémeti „nem esik kézre” (például Délkelet-Magyarországról vagy Erdély keleti részéből), a Nagyvárad-Kolozsvár-Dés-Bethlen vonal ajánlható (1, 1C, 17 számú utak) a hegység megközelítéséhez. Ez esetben Bethlentől a fent leírtak az irányadók.

Útvonaltervezés

Előzetes útvonaltervezéshez rendelkezésünkre áll a Google, a Yahoo és a Here Maps szolgáltatása. Utóbbiak hátránya, hogy a mai Románia területén lévő települések magyar nevét csak korlátozottan ismerik fel, míg az első lehetőség igen jól teljesít falu szinten is. Az utazás során persze „biztos, ami biztos” alapon jól jöhet, ha kéznél van egy Románia vagy Kárpát-medence autósatlasz...

Útdíj

A romániai közutak használata néhány éve díjköteles. A fizetést e-matricás rendszerrel oldották meg (neve: Rovinieta). Kapható 7, 30 és 90 napos, valamint éves kiszerelésben is, ára a gépjármű típusától függ (autó/mikrobusz/busz/teherautók). A hétnapos Rovinieta ára személygépkocsira 3 euró, a harmincnaposé pedig 7 euró. Érdemes már a határ utáni első benzinkútnál beszerezni (nem bódékban, ott ugyanis lehet, hogy többe fog kerülni). Mivel díjfizetéskor a járművet számítógépes rendszerbe regisztrálják (a rendszám mellett rögzítik az alvázszámot is), ezért „útszéli emberektől” semmi esetre sem vásároljunk!

További információk a hivatalos rovinieta oldalon találhatók (most már magyar nyelvű felület is van), ahol az e-matricát egyszerűen meg lehet vásárolni előzetesen, kártyás fizetéssel.

Egyéb tudnivalók

Jó tisztában lenni azzal, hogy Románia területén a rendőrség gyakran méri a sebességet (főleg a településeken belül). A szembejövők általában fénykürttel figyelmeztetnek, azonban érdemes inkább óvatos és megfontolt vezetéssel elkerülni a gyorshajtás esetén felmerülő anyagi és adminisztratív terheket. Lakott területen belül 50 km/h, lakott területen kívül 90 km/h (európai utakon 100 km/h) a megengedett legnagyobb sebesség. A főutakon általában folyamatosan erős forgalomra számíthatunk, sok kamionnal. Nem kötelező, de ajánlatos követni a „lassan járj, tovább érsz” elvet (különösen a kanyargós, nehezen belátható szakaszokon). Szintén jó tudni, hogy Romániában néhány éve a kézi tűzoltókészülék is kötelező tartozéka a személygépjárműveknek.


| autóval | vasúton | busszal |

Vasúton

„akit a mozdony füstje megcsapott”

A Radnai-havasok vasúti megközelíthetősége jelenleg nem mondható ideálisnak, egyedül a hegység nyugati szélét érhetjük el vonattal. Budapesttől Kolozsvár vagy Dés (Dej) állomásáig egyhuzamban mehetünk (bár a nemzetközi jegyek magas ára miatt sokan megszakítják az utat a határ előtt, amit személyvonattal lépnek át, a túloldalon pedig ismét gyorsvonatra szállnak). Erdély más részei felől az átszállások száma attól függ, hogy pontosan honnan is közelít az ember.

A hegység nyugati végében halad a Szálva (Salva) és Máramarossziget (Sighetu Marmaţiei) közötti vasúti mellékvonal, melyen napi néhány vonatpár jár (Temesvárról és Kolozsvárról közvetlen járatok közlekednek Máramarosszigetre, a Szálváról induló szerelvényeket pedig átszállással érhetjük el). A vonatról Romuly (Romuli) vagy Szalanca (Dealu Ştefănitei) megállókban leszállva a főgerincre vezető turistajelzéseket találunk.

Északon egykor Borsáig (Borşa) is el lehetett jutni vonattal, az ide vezető szárnyvonalon azonban már rég megszüntették a személyközlekedést. Amennyiben Borsára akarunk eljutni, a fent említett Szálva-Máramarossziget vonal Alsóvisó (Viseu de Jos) állomásán kell leszállni a vonatról. Onnan busszal kell továbbmenni (minden vonathoz van buszcsatlakozás, a tarifa 9 RON). A vonatról leszállva kövessük a helybelieket (jó részük szintén Borsa felé tart, ők pontosan tudják, hogy honnan és mikor indul a busz). Ha Borsafüredre (Borşa Complex) szeretnénk eljutni, Borsán át kell szállni egy helyi járatú buszra (a jegy ára erre az útra: 1,5 RON)

Délen nemrég még egészen Óradnáig (Rodna) fel lehetett jutni vasúton, 2013 december közepétől azonban ezen a viszonylaton is megszűnt a személyszállítás (a szárnyvonalat korábban üzemeltető magáncég bérleti szerződése lejárt, és úgy tűnik valamilyen okból kifolyólag nem hosszabbítottak meg). Így jelenleg már csak Kisilva (Ilva Mică) állomásig jár a vonat, onnan iránytaxival vagy stoppal kell tovább folytatnunk utunkat.

Útvonal-tervezéshez jól használható a Deutsche Bahn keresője. A magyar és a román államvasutak menetrendjét egyaránt ismeri, így elég csak a kiindulási és célállomást beírni (mindegyiket az adott ország hivatalos nyelvén), időintervallumot megadni és hátradőlni, amíg a program kikeresi a csatlakozásokat.

Az óradnai vasútállomás - amikor még járt a vonat

Az óradnai vasútállomás - amikor még járt a vonat
Fotó: © Hans-Peter Fuchs, 2008 (wikipedia)


| autóval | vasúton | busszal |

Autóbusszal

„maxi-taxi”

Romániában egy sor személyfuvarozó magánvállalkozás működik, melyek a legkülönbözőbb úticélok között üzemeltetnek menetrendszerű járatokat, így Borsára is. Ez a cég például Máramarosszigetről, amit Erdély több más városával szintén saját járatai kötnek össze. A buszok komfortosak, méretük viszonylattól függően normál távolsági, vagy kisbusz (azaz „maxi-taxi”). Amennyiben Borsafüredre (Borşa Complex) szeretnénk eljutni, Borsán át kell szállni a helyi járatú buszra (a jegy ára erre az útra: 1,5 RON).

A szatmárnémeti buszállomásról van egy járat Jászvásárba (Iaşi), ezzel közvetlenül Borsára vagy Borsafüredre is eljuthatunk (reggel 8:00-kor indul, 13:10-kor érkezik Borsafüredre). Szatmárnémeti és Budapest, valamint Máramarossziget és Budapest között szintén járnak buszok.