Olvasósarok

Elöljáróban

mi található a polcokon?

Ezen az oldalon a Radnai-havasokról írt (vagy azt legalább részben tárgyaló) magyar nyelvű könyveket, illetve turistairodalmat igyekeztem összegyűjteni. Terjedelmi okok miatt a hegységhez köthető legendák, valamint Reményik Sándor Radnaborbereken írt költeményei külön oldalakon olvashatók. Érdekesség gyanánt néhány régi cikk, illetve túraleírás teljes terjedelemben meg fog jelenni a 2013 nyarán indított múltidéző aloldal hasábjain, érdemes oda is benézni..


| könyvek | egyéb írások |

Nagy Balázs: Trekkingtúrázás - Kárpátok - Románia

Nagy Balázs: Trekkingtúrázás - Kárpátok - RomániaA kiadó hosszútávú túraútvonalakat (trekkingeket) bemutató sorozatának második kötete a Kárpátok hegykoszorújának romániai részeibe kalauzolja az olvasókat. A könyvben a Radnai-havasok is helyet kapott: a hegység gerinctúrával fűszerezett négynapos átszelésének programját társszerzőként volt szerencsém összeállítani. Az ajánlott útvonalat végigjárók személyesen is meggyőződhetnek arról, hogy ez a jelenleg kevésbé felkapott hegység is számtalan szépséget rejt magában. A 160 oldalas könyvben hasonló jellegű trekkingtúrákat találunk a Fogarasi-havasok, a Királykő, a Bucsecs, a Retyezát és további nagyszerű hegyvidékek tájáról is.

Cser Kiadó, 2013


Szilágyi Palkó Pál: Erdély legszebb túraútvonalai

Erdély legszebb túraútvonalaiA „Túrázók nagykönyve” sorozat második kötetetként megjelent - több mint 500 oldal terjedelmű - könyv egyész Erdély területéről szemezget valóban szebbnél szebb túraútvonalakat, így természetesen a Radnai-havasok sem hiányozhat a válogatásból. Rögtön két ajánlat is belekerült a kínálatba: az egyik egy rövidebb, könnyű túra Borsafüredről a Lóhavasi-vízeséshez, a másik pedig egy többnapos nomád (sátras) gerincvándorlás Radnaborberektől Borsa városáig. Az igényesen összeállított túraismertetők csokrát a szerkesztőként közreműködő Nagy Balázs munkája (az erdélyi Kárpátok jellemzése, általános jótanácsok túrázóknak stb.) egészíti ki.


Totem Plusz Kiadó, 2011


Magyarországi Kárpát Egyesület: 2500 km a Kárpátok főgerincénMagyarországi Kárpát Egyesület: 2500 km a Kárpátok főgerincén


A 2004-es Kárpát-koszorú expedíció képanyagának legjavát bemutató 216 oldalas reprezentatív fotóalbumnak szintén nem kizárólag a Radnai-havasok a témája, de érdemes ehelyütt is megemlíteni, mert igazán szép „kedvcsináló” kiadvány.

Magyarországi Kárpát Egyesület, Budapest, 2007


Nagy Balázs: Gerinctúrák a Kárpátokban

Nagy Balázs: Gerinctúrák a Kárpátokban
A könyv első kiadása rövid idő alatt klasszikussá vált, minden bizonnyal hallott már róla a látogató. Bár jóval tágabb területet fed le, külön rész található benne a Radnai-havasokról, valamint számos általános jellegű praktikus tanácsot is tartalmaz a Kárpátok hegyei közé készülő olvasó számára. A közelmúltban még hiánycikknek számító mű második, aktualizált kiadása 2010 júliusában került a könyvesboltok polcaira.

Heiling Média Kiadó Kft., Budapest, 2010


Győrffy Lajos, Jancsik Péter: Radnai havasok

Győrffy Lajos, Jancsik Péter: Radnai havasokAz Erdély hegyei című sorozatban megjelent 2002-es kiadású kötet tudomásom szerint az egyetlen magyar nyelvű részletes turistakalauz a Radnai-havasokról. A szerzők több, mint száz oldalon ismertetik a hegylánc felépítését, élővilágát és látnivalóit, természetesen a túraútvonalak részletes leírásával együtt. A „zsebre vágható” könyv a hozzá mellékelt turistatérképpel szinte hiánytalan nyomtatott muníciót képvisel. Meg kell jegyezni, hogy térképből azóta megjelent egy frissebb, javított kiadás is a Dimap gondozásában (bár ezen a magyar földrajzi neveket a hátoldalra száműzték). A könyvet 2009-ben változatlan formában újra kiadták, bár néhány információt (telefonszámok, stb.) megérte volna frissíteni, hogy naprakész legyen.

Pallas-Akadémia Könyvkiadó, Csíkszereda, 2002


| könyvek | egyéb írások |

Egyéb írások

Folyóiratokban megjelent cikkek, könyvrészletek

1945 után:

1914 és 1945 között:

1914 előtt:

Blogokban közzétett túrabeszámolók