EUB utazási biztosítások

Múltidéző

Kirándulás a Nagy Pietrosra

túrabeszámoló 1907-ből

Több mint 100 évvel ezelőtt Csermák Mátyás három túratársával egyetemben az akkor még csak nehézkesen megközelíthető Borsa felől indulva mászta meg a Nagy-Pietroszt. A ma már turistajelzéssel ellátott úton akkoriban még szükség volt helyi vezetőre, nem is sokan tették tiszteletüket az ország belső részeiből üggyel-bajjal megközelíthető távoli vidéken. A szerző lelkesedéstől átitatott beszámolójából ellenben megtudhatjuk, hogy lengyel turisták már előttük is jártak a csúcson, és azt is, hogy miként kapott új nevet az addig csak Pietrosz-tengerszemként ismert tó.

...tovább a cikkhez

A Mosolygó-tó katlana a Pietros nyergéről (Csermák Mátyás felvétele)


A Radnai havasokban

teljesítménytúra a tudomány szolgálatában

A hegység jégkorszaki hagyatékának kutatása céljából 1911 augusztusában Varga Lajos terepi felméréseket végzett a Radnai-havasok keleti felében, az Ünőkő alatti völgyekben. Tudományos kutatásának eredményeit csak évekkel később publikálta, a nem mindennapi körtúra története és körülményei azonban már néhány hónap elteltével napvilágot láttak. A beszámolót elolvasva bizony megemelhetjük kalapunkat a kutató és kísérője teljesítménye előtt!

...tovább a cikkhez

Kilátás az Ember-tetőről (Varga Lajos felvétele)


A Radnai-havasok keleti felének glaciális jelenségei

hajdani gleccserek nyomában

Varga Lajos tudományos jellegű, ámde mégis közérthető dolgozatában az Ünőkő körül lévő völgyekben végzett glaciológiai megfigyeléseit mutatja be. A szerző részletesen ismerteti az egykori eljegesedés nyomait (amik egyébként ma is változatlanul tanúskodnak a hajdanvolt jégárak felszínalakító munkájáról), s több olyan tengerszemről is szót ejt, melyek ma már nem léteznek. A múlt század elején írt és publikált mű értékét korabeli fotófelvételek emelik.

...tovább a cikkhez

A Nagy-Lála-tó (Cholnoky Jenő felvétele)


Sível az Ünőkőn

havasi tavasz 1937-ben

Baczoni Géza Reményik-versekkel fűszerezett túrabeszámolója a két világháború közötti időszakba kalauzolja vissza az Olvasókat. Bár kortörténeti dokumentumként sem érdektelen, ugyancsak komoly tanulságokkal szolgál azok számára, akik olyankor szeretnének túrázni a Radnai-havasokban, amikor „a völgyben már rég halálra gázolták az égből esett havat, de a 2000 méteres hegyóriások még mindég fehér hermelin palástot hordanak”.

...tovább a cikkhez

havasi tavasz 1937-ben


Emlékezzünk Radna-Borberekről

fürdőélet, anno 1895

Jékey Ilona értékes fotókkal illusztrált vidám visszaemlékezése betekintést nyújt a Radnai-havasok lábánál található egykori fürdőhelyek: Dombhát és Radnaborberek életébe. A XIX. század vége felé az Erdélyi Kárpát Egyesület igyekezett új életet lehelni az akkoriban sem nagyon felkapott fürdőkbe - mint olvashatjuk, az erőfeszítés nem volt hiábavaló. Következzék hát a bájos beszámoló!

...tovább a cikkhez

a szerző lóháton


A borvölgyi fürdő és vidéke

Óradna környékének látnivalói a XIX. században

Nemes Ödön 1892-ben megjelent cikkének segítségével érdekes időutazást tehetünk a Nagy-Szamos völgyébe. A környék természeti látnivalóinak bemutatása mellett képet kapunk a vidék bányászatának és a fürdőéletének akkori helyzetéről, valamint találkozhatunk az Ördög-szoros legendájával, amit a szerző egy bányász elbeszélésében ismer meg.

...tovább a cikkhez

a Borvölgyi fürdő


Palackposta

üzenetek a múltból...

Az alábbi albumban böngészhető „retrospektív” képanyag gerincét a Hungaricana közgyűjteményi portálból kölcsönzött képeslapok, illetve a Magyar Digitális Képkönyvtárból származó archív képek (Balogh Ernő fotói) adják, ugyanakkor számos különböző más forrásból (régi turista folyóiratok és könyvek, internetes aukciók, továbbá a Francia Nemzeti Könyvtár Gallica adatbázisa) átvett lap és fényképfelvétel is megtalálható a galériában.

anno 1943