A Radnai-havasok tengerszemei

Jégkorszaki hagyaték

Kisebb magassága miatt a Radnai-havasokban kevésbé volt aktív az eljegesedés, mint a Magas-Tátrában, vagy a Déli-Kárpátok hegységeiben. Ugyanakkor itt is kialakultak jelentősebb jégárak, melyek nyomait ma is megtaláljuk a hegység legfelső régióiban. Markáns kárgerincek és kárfülkék csak a Nagy-Pietrosz és az Ünőkő környékén alakultak ki, de számos cirkuszvölgy és U-alakúra koptatott völgy tanúsítja az egykori gleccserek felszínformáló erejét. Az utolsó jégkorszak végével, nagyjából tízezer éve megszűnt az eljegesedés, bár az újabb kutatások szerint a „kis-jégkorszak” hatására még a 19-20. század fordulóján is léteztek ún. mikrogleccserek a hegységben (A Földgömb, 2010/3).

A Radnai-havasok jégkorszaki gleccservölgyei

A Radnai-havasok jégkorszaki gleccservölgyei (megtekintés teljes méretben)
Rajz: © Ludomir Sawicki, 1911

Az egykori jégárak több szemet gyönyörködtető tengerszemet is az utókorra hagytak. A glaciális eredetű tavak kivétel nélkül a főgerinctől északra, az erdőhatár felett helyezkednek el (ez az oldal volt fokozottabban kitéve az eljegesedésnek). Legismertebb és leglátogatottabb közülük talán a Nagy-Pietrosz egyik északi cirkuszában elhelyezkedő Mosolygó-tó. Nem messze tőle, a Bukuly-csúcsok és a Nagy-Pietrosz közötti völgyfőben találjuk a Bukuly-tavak négy tagból álló együttesét. A hegység keleti végében, az Ünőkő alatti Lála-völgy további két fontos gleccsertavat rejt: ezek a Lála-tavak. A természetes tavak közül a legnagyobb vízfelülettel Nagy-Lála-tó büszkélkedhet, a legmélyebb pedig a kerekded formájú második Bukuly-tó. Mesterséges megnagyobbítása révén a Gargaló-csúcs alatt elhelyezkedő Aranyos-Beszterce forrástava ezeket mindkét vonatkozásban felülmúlja. Magasság szempontjából a Rebra-tó, illetve a Kis-Lála-tó viszik a prímet.

A Nagy-Pietrosz északi oldalában fekvő Mosolygó-tó

A Nagy-Pietrosz északi oldalában fekvő Mosolygó-tó
Fotó: © Dr. Péterffy Anna Erzsébet, 2005

A Rebra-tó, háttérben a Bukuly kettős csúcsával

A Rebra-tó, háttérben a Bukuly kettős csúcsával
Fotó: © Budai Péter, 2009

A gleccsertavakon kívül számos kisebb, de állandó tavacska, valamint időszakos pocsolya is található a hegységben, amelyek nem glaciális eredetűek. Ezek az eljegesedés megszűnését követően suvadások, földcsuszamlások nyomán alakultak ki, jellemzően hegygerincek közelében. Jó példa a Tomnatek-gerincLa Tău” nevű tava, a Korongyos csúcsa alatti tó, valamint a Galac-csúcs és a Gargaló közötti szélesebb gerincszakasz szétszórtan elhelyezkedő tavai. A hegységben összesen mintegy 25 nagyobb méretű állandó vízfelület található.

Kisebb tavak a Gargaló-nyereg közelében

Kisebb tavak a Gargaló-nyereg közelében
Fotó: © Budai Péter, 2008


Főbb tengerszemek a számok tükrében

Az alábbi táblázat néhány tengerszem fontosabb adatait összegzi. Az itt közölt számok többsége Győrffy Lajos és Jancsik Péter Radnai-havasok c. könyvéből származik. A csillaggal megjelölt adatok egy frissebb helyszíni felmérésből származnak (Mîndrescu et al., 2010). A zárójelben dőlt betűvel megadott felületek a Google GeoEye műhold felvételei alapján egyszerű átrajzolással becsült értékek (Budai Péter, 2010), a két csillaggal jelölt adatok pedig GPS-es felmérésből származnak (Budai Péter, 2011).

magyar névromán névvízfelület nagyságamaximális
mélység
tszf. magasság
Mosolygó-tóLacul Iezer0,34 ha (0,41 ha)2,1 m1786 m
Bukuly-tavakTăurile Buhăescului(0,05 ha - felső)
(0,14 ha - középső)
(0,08 ha - alsó)
5,2 m (középső)1800-1900 m
Nagy-Lála-tóLacul Lala Mare0,56 ha (0,55 ha)1,6 m1815 m
Kis-Lála-tóLacul Lala Mică(0,43 ha)1920 m
Aranyos-Beszterce
forrástava
Lacul Ştiol
(Lacul Izvoru
Bistriţei Aurii)
1,22* ha
(1,24** ha)
5,7* m1650** m
Rebra-tóLacul Rebra(0,09 ha)~1950 m
Bila-tó
(Ünőkő-tó)
Lacul Bila
(L. de sub Ineu)
~1840 m

írásos források:
Győrffy Lajos, Jancsik Péter: Radnai-havasok (Pallas-Akadémia, Csíkszereda, 2002)
Mîndrescu et al.: Bathymetric and sedimentological changes of glacial lake Ştiol, Rodna massif (Carpathian Journal of Earth and Environmental Sciences, 2010, Vol. 5, No. 1, pp. 57-65)

A Ló-havas déli oldalának egyik kis tava

A Ló-havas déli oldalának egyik kis tava
Fotó: © Dr. Tegze Miklós, 2008

Esti fényekben fürdőző tavacska a Ló-havason

Esti fényekben fürdőző tavacska a Ló-havason
Fotó: © Dr. Budai Péter, 2009