Gargaló (Vârful Gărgalău) - 2159 m

| általános bemutatás | felvezető utak | közeli táborhelyek |

Általános bemutatás

terpeszkedő óriás

A Gargaló tömbje a Ló-havasról nézve

A Gargaló tömbje a Ló-havasról nézve
Fotó: © Budai Péter, 2009

A hegység hetedik legmagasabb csúcsa a főgerincen található, nem messze Borsafüredtől, a népszerű síközponttól. Hosszan elnyúló gerince mentén kedvező időjárási körülmények között könnyen megmászható, oldalai azonban meredekek (főleg az északi). A hegy északi-északkeleti részén kisebb-nagyobb tengerszemek is kialakultak, ezek közül legnagyobb az Aranyos-Beszterce forrástava (pláne amióta mesterségesen megnagyobbították). Télen a Gargaló környéke népszerű síterep (az Asztal-tetőre felvonó is üzemel).

 Gargaló meredek északnyugati lába téli köntösben

A Gargaló északnyugati lába téli köntösben
Fotó: © Fenyős Zoltán, 2009

A csúcson jelzőkő áll, pár éve még egy kisebb fakereszt is volt itt. A hegytetőről kiváló rálátás adódik a Radnai-havasok főgerincére és a szomszédos hegységekre egyaránt. Nyugatra a Nagy-Tejes és a Puzdra csúcsok viszonylag közel vannak, mögöttük a távolban pedig a Bukuly és a Nagy-Pietrosz hegytömegei magasodnak. Északra a Máramarosi-havasokat, keleti irányban pedig az Ünőkő felé hullámzó főgerincet szemlélhetjük meg.

Látkép a csúcsról nyugat felé

Látkép a csúcsról nyugat felé: Nagy-Tejes, Bukuly, Puzdra, Pietrosz
Fotó: © Budai Péter, 2009


| általános bemutatás | felvezető utak | közeli táborhelyek |

Felvezető utak

A Gargaló több irányból is megközelíthető jelzett turistautakon. Borsafüred felől aránylag rövid úton megmászható, a túrához viszont a nagy szintkülönbség miatt jó erőnlét szükségeltetik. A Borsai-hágótól kisebb szintet kell leküzdeni, oda azonban előbb fuvart kell szerezni.

kék sáv piros sáv

északnyugatról

metszet nem elérhető

Kezdésnek Borsafüredről fel kell kaptatni a Runc-Ştiol sípálya nyomvonalán (ha üzemel a felvonó és spórolni szeretnénk az erőnkkel, váltsunk rá jegyet – ezzel mintegy 500 m szintet spórolhatunk meg). A felső állomástól a hegyoldalba vágott két dózerút közül a bal oldalit választva, igen ritkás kék sáv jelzést követve az Asztal-rétre (Poiana Ştiol) fogunk kijutni (a jobb oldali út a Lóhavasi-vízeséshez vezet, ahonnét a piros háromszög jelzést követve szintén feljuthatunk az Asztal-rétre).

Innen a Gargaló-nyereg (Şaua Gargalău) felé folytatódik a turistaút. Eleinte a szekérutat követjük, a „kőkapu” után viszont le kell térjünk róla (a balra elkanyarodó szekérút helyett menjünk tovább egyenesen, hamarosan megtaláljuk az első jelzést is az ösvény egyik kövén). A Gargaló-nyeregnél elérjük a főgerinc útvonalát, amely már egyenesen a csúcsra vezet.

piros háromszög kék sáv piros sáv

északnyugatról

metszet nem elérhető

A Borsafüred központjából induló piros háromszög jelzést követve előbb a Fântâna-patak völgyében kaptatunk fel a megkapó látványt nyújtó Lóhavasi-vízeséshez, majd onnan tovább az Asztal-rétre, ahol becsatlakozunk a sífelvonó felől érkező kék sáv jelzésbe. A továbbiakban ezt követjük a fent leírtak szerint.

piros háromszög kék sáv piros sáv

északkeletről

metszet nem elérhető

A Borsai-hágóból néhány éve erdészeti utat létesítettek az Asztal-rétig. Óvatosan vezetve autóval is járható, azonban ha lehet, inkább gyalog (vagy hegyikerékpárral) közlekedjünk rajta. A turistaút hágó felőli végén ritkán fogunk találkozni a piros háromszög jelzéssel, de térkép segítségével jól beazonosítható, hogy hol és merre kell elindulnunk. Az Asztal-réttől a fent leírtak alapján folytatjuk.

piros sáv

nyugatról vagy keletről

metszet nem elérhető

Nyugatról, a Puzdra felől a főgerinc turistaútvonalát követve elhaladunk az Ányes-csúcs (vagy más néven Nagy-Tejes) oldalában, megmásszuk a Galac-csúcsot, majd a Ló-havas szelíd déli oldalát átszelve megérkezünk a Gargaló-nyeregbe. Itt találkozunk az észak (Borsafüred) felől becsatlakozó kék sáv, illetve a dél (Dombhátfürdő) felől érkező kék kereszt jelzésekkel, majd a nyugati gerincen hosszas, de egyenletes emelkedéssel felkaptatunk a csúcsra.

Kelet felől, az Ünőkő irányából a főgerinc turistaútvonala végig a gerincen vezet, kisebb-nagyobb magaslatok és csúcsok (Sima-oldal, Csisa-gerinc, Ember-tető) átmászásával érkezik meg a Gargaló csúcsára. A sok fel- és lemenet miatt készüljünk fárasztó túrára!

kék kereszt piros sáv

délről

metszet nem elérhető

Dombhátfürdőről indulva csak hosszadalmas menetelés árán juthatunk fel a Gargalóra. Utunk a kék kereszt jelzést követve előbb az Ányes, majd a Nagy-Ányes patakok völgyében vezet egészen a Gargaló-nyeregig, ahonnét már a főgerinc jelzését kell tovább követni a csúcsig.

Útban a Gargalóra a Galac-nyereg felől

Útban a Gargalóra a Galac-nyereg felől
Fotó: © Budai Péter, 2008


| általános bemutatás | felvezető utak | közeli táborhelyek |

Közeli táborhelyek

A Gargalóhoz legközelebb a Gargaló-nyeregtől nyugatra, a Ló-havas déli oldalában találunk kijelölt sátorozóhelyet. Ha kevésbé nomád körülményekre vágyunk, Borsafüreden több panziót is találni (magyarul viszont csak a Medve panzióban beszélnek). A csúcs ezen helyek bármelyikétől egy napon belül elérhető.

Sátorozás a Ló-havason

Sátorozás a Ló-havason
Fotó: © Dr. Tegze Miklós, 2008

Borsafüred látképe

Borsafüred látképe
Fotó: © Juhász Márta, 2008