EUB utazási biztosítások

Puzdra (Vârful Puzdrele) - 2189 m

| általános bemutatás | felvezető utak | közeli táborhelyek |

Általános bemutatás

a főgerinc közepén

A Puzdra tömbje a szomszédos Nagy-Tejes oldalából

A Puzdra tömbje a szomszédos Nagy-Tejes oldalából
Fotó: © Budai Péter, 2006

A Radnai-havasok ötödik legmagasabb önálló csúcsa a főgerinctől szinte csak egy kőhajításnyira található (főleg ha a Puzdra felől dobjuk a követ), nagyjából félúton a hegység keleti és nyugati határát képező hágók között. A legközelebbi település Borsafüred, de Borsa városa sem esik túl messze. Kedvező időjárási körülmények között, jó erőnlétben bármelyikből megmászható egynapos túrával, nagyrészt jelzett turistautakat követve. A hegy északkeleti katlanában egy vízesést és egy lerombolt menedékházat találunk, amely fénykorában turistáknak és sízőknek egyaránt kedvelt helye volt (erdélyi magyar egyetemisták a 70-es és 80-as években rendszeresen megrendezték itt a „Puzdra-síkupát”). Jelenleg egy esztena működik a romok mellett.

A Puzdra északi lábazata télen

A Puzdra északi lábazata télen
Fotó: © Fenyős Zoltán, 2009


| általános bemutatás | felvezető utak | közeli táborhelyek |

Felvezető utak

Közvetlenül a Puzdra csúcsára nem vezet jelzett turistaút, viszont több-kevesebb bonyodalommal mind a négy égtáj felől jól megközelíthető a csúcs alatti Puzdra-nyereg (Şaua Puzdrelor, ~2050 m), ahonnan jó fél órányi mászással a hegy gerincén feljuthatunk a főcsúcsra.

A Puzdra-csoport csúcsai kelet felől

A Puzdra-csoport csúcsai kelet felől
Fotó: © Budai Péter, 2009

piros sáv

nyugatról vagy keletről

metszet nem elérhető

A főgerinc turistaútvonalán nyugatról a Nyerges-tető, keletről pedig a Galac, illetve a Nagy-Tejes felől érkezünk a Puzdra csúcsa alá. A jelzett ösvény ugyan elkerüli a csúcsot, de „pihenésképp” rövid kitérőt tehetünk a Puzdra-nyeregből a hegyorom felé induló jelzetlen csapáson.

kék kereszt sárga sáv

délről

metszet nem elérhető

Dombhátfürdőről az Ányes és Nagy-Ányes patakok völgyében csak hosszadalmas meneteléssel juthatunk el a Puzdra-nyeregig. A kék keresztről az Între Izvoare nevű helyen (erdészház) kell a sárga sávra térni. A Puzdra-nyeregből a fent említett jelzetlen csapáson mehetünk fel a csúcsra.

kék háromszög piros sáv

északról

megszűnt jelzés miatt nem ajánlott

A Borsamezőtől induló egykori kék háromszög jelzése a Negoiescu-völgyet követve a Puzdra délkeleti katlanában lévő egykori menedékházhoz vezetett, mára azonban szinte teljesen eltűnt. A Puzdra-katlant inkább Borsa felől, jelzetlen dózerúton érdemes megközelíteni. Ez az út a volt menedékház mellett épült esztenát szolgálja ki, de onnan továbbemelkedik a Galac-nyeregig (Şaua Galaţului), ahol becsatlakozik a főgerinc útvonalába. A gerincen nyugat felé folytatva utunkat előbb meg kell mászni a Galac-csúcsot, amit a Tejes-nyeregbe (Şaua Laptelui) történő ereszkedés követ (ha egyenest ide kaptatunk fel a háztól, akkor a Galac-mászás megspórolható). Ezután eloldalazunk a Nagy-Tejes oldalában, majd megérkezünk a Puzdra-nyeregbe.

kék pont piros sáv

északról

megszűnt jelzés miatt nem ajánlott

Borsafüredről egykor a kék pont jelzésen a Puzdra délkeleti katlanában lévő egykori menedékház érintésével a főgerincen lévő Tejes-nyeregbe (Şaua Laptelui) lehetett eljutni, mára azonban ez az útvonal több részén is módosult, illetve helyenként megszűnt. Az újjáépülőben lévő olimpiai sípálya kiszolgáló útján jelzés nélkül is könnyű feljutni a Juharos gerincére (egy darabon jelzést is találunk az erdőben, de nem a régi nyomvonalon, hanem a hegygerincen), a nyílt terepre érve azonban ez megszakad (jó időben nem okoz gondot a navigálás, ködben azonban nem érdemes próbálkozni). Az eltévedés veszélye miatt tehát jelenleg nem ajánlatos próbálkozni vele.

A Puzdra, a Nagy-Tejes és a Tejes-nyereg a Galac-csúcsról

A Puzdra (jobbra), a Nagy-Tejes és a Tejes-nyereg a Galac-csúcsról
Fotó: © Budai Péter, 2008


| általános bemutatás | felvezető utak | közeli táborhelyek |

Közeli táborhelyek

Közvetlenül a csúcs alatti katlanban, az egykori menedékház romjainál kijelölt sátorozóhely van, azonban ez a nemrég felépült esztena miatt a legeltetési szezonban nem biztos, hogy szerencsés választás. A főgerinc két legközelebbi kijelölt táborhelye: nyugatra a Repedő-csúcs északi oldala, keletre pedig a Ló-havas déli oldala. Aki nem nomád körülmények között szeretne megszállni, az Borsafüreden több panziót is talál (magyarul viszont csak a Medve panzió tulajdonosai beszélnek). A csúcs ezen helyek bármelyikétől egy napon belül elérhető.

Ami a Puzdra menedékházból maradt

Ami a Puzdra menedékházból maradt
Fotó: © Bogya Zoltán, 2008

Borsafüred látképe

Borsafüred látképe
Fotó: © Juhász Márta, 2008