Időjárás

| általános jellemzés | aktuális - előrejelzés |

Általános jellemzés

köd előttem, köd utánam...

Hőmérséklet szempontjából a földrajzi elhelyezkedés és az aktuális évszak mellett a tengerszint feletti magasság a meghatározó tényező. A 2000 m körül hullámzó főgerincen általában még nyáron is igencsak „frissek” a hajnalok - az éves átlaghőmérséklet itt fagypont körül van. A gerinceken és csúcsokon átbukó szél szintén gyakran teszteli a túrázók és sátraik tűrőképességét. Bár az erősebb széllökések meghaladhatják a 100 km/h-t is, szerencsére nem ez az általános.

A sokéves statisztikai átlag szerint majdnem minden második-harmadik nap esik, ebben azonban évről-évre nagy ingadozás mutatkozik. A legtöbb csapadék nyár elején, a legkevesebb tél közepe táján várható. Legbőségesebben az erdőhatár környéke részesül égi áldásból (évi 1200-1400 mm), ettől lejjebb és feljebb is csökkenő tendencia mérhető (a hegylábi régióban már csak 750-800 mm). Hóra ősz közepétől lehet számítani, a havas napok száma a sokévi átlag szerint 160-200 körül van.

Ködös-esős időben

Ködös-esős időben
Fotó: © Tomasz Świst, 2008

Téli hacukában

Téli hacukában
Fotó: © Bak Anetta, 2005

Ha vihar van kialakulófélben, a villámcsapás veszélye miatt ajánlatos a gerincek környékéről mihamarabb lehúzódni (mint minden hasonló hegységben). A Radnai-havasokban ez szerencsére mindenütt gyorsan kivitelezhető. Nyári zivatarok ellen a legjobb módszer korán reggel útra kelni, hogy a rendszerint délutánra kialakuló viharok idejére már újra szálláshelyünkön, vagy legfeljebb a visszaúton legyünk. A magashegyi zivatarokról és az ajánlott viselkedésről bővebben olvashatunk Milka Zsolt cikkében.

Szintén veszélyes lehet a köd, ami gyakori jelenség a hegység területén (az év napjainak csaknem felében számíthatunk a jelenlétére). Elsősorban az egyöntetű gyephavason veszíthetünk el fontos tájékozódási pontokat, ahogy csökken a látótávolság. Ilyenkor még a tapasztalt túrázó is könnyen eltéved, s bolyonghat hosszasan, mire megtalálja a helyes irányt.

Az optimális túraidőszak nyár vége, ősz eleje, amikor a hőmérséklet még kellemes, valamint a csapadék valószínűsége is aránylag kisebb, mint máskor. Télen igencsak zord körülmények uralkodnak a hegységben. Hegymászásra ez az évszak inkább csak a megfelelő tapasztalattal rendelkezők számára ajánlható (lásd a látogatás és a túrázás oldalakat), a sízés szerelmeseinek viszont pont ilyenkor a legvonzóbb. Északon a borsafüredi Runc-Ştiol nagyobb pályái, délen pedig az Újradna feletti kisebb Stăniştea pálya várja a síelőket. Túrázás céljára a tavaszi hóolvadást követően (általában május végére) válik ismét biztonságossá a terep.

Kifogástalan nyári idő a főgerincen

Kifogástalan nyári idő a főgerincen
Fotó: © Budai Péter, 2006


| általános jellemzés | aktuális - előrejelzés |

Aktuális helyzet és előrejelzés

Román Meteorológiai Szolgálat

A Mosolygó-tó közvetlen közelében, 1760 méteres magasságban található a meteorológiai szolgálat egyik hivatalos mérőállomása, a „Iezer” (47,602825°É - 24,649017°K). Az országos helyzetképet bemutató oldal térképén az állomást megkeresve tájékozódhatunk, hogy milyen idő van mostanában a Nagy-Pietrosz északi oldalában. Télen mindenképpen érdemes pillantást vetni a meteorológiai szolgálat oldalának alján található országos hóborítottság térképre, továbbá Radnai-havasokra kitérő, kétnaponta készített időjárás- és lavinajelentésre, kiegészítésképpen pedig ránézhetünk a borsafüredi és újradnai sípályák webkameráinak képére is (ezek általában csak szezonban üzemelnek).

Egyéb online időjárás-jelentések (magyar nyelven)

Az alábbi cimke a Radnai-havasok egészére vonatkozó átlagos jelenlegi helyzetképet és a következő két nap előrejelzését mutatja a www.freemeteo.com szerint (a hivatkozásra kattintva hétnapos részletes előrejelzés is megtekinthető). Mivel nem helyszíni állomások méréseit látjuk, kezeljük kellő óvatossággal ezeket az adatokat!

Radnai-havasok átlag

1815 m

Egyéb online időjárás-jelentések (román nyelven)

weboldalhelyszínelőrejelzés jellege
meteolive.roBorsa (Borşa)8 napos (napi bontásban)
meteolive.roRomoly (Romuli)8 napos (napi bontásban)
meteolive.roOláhszentgyörgy (Sângeorz-Băi)8 napos (napi bontásban)
meteolive.roRadnaborberek (Valea Vinului)8 napos (napi bontásban)
vremea-meteo.netMajszin (Moisei)10 napos (napi bontásban)
vremea-meteo.netIzaszacsal (Săcel)10 napos (napi bontásban)
vremea-meteo.netDombhátfürdő (Anieş)10 napos (napi bontásban)

Egyéb online időjárás-jelentések (angol nyelven)

weboldalhelyszínelőrejelzés jellege
mountain-forecast.comNagy-Pietrosz6 napos részletes (3 napszakra bontva)
meteoexploration.comNagy-Pietrosz4 napos részletes (4 napszakra bontva)
accuweather.comBorsa (Borşa)5 napos részletes (akár órás bontásban is)
accuweather.comÓradna (Rodna)5 napos részletes (akár órás bontásban is)
accuweather.comÚjradna (Şanţ)5 napos részletes (akár órás bontásban is)
accuweather.comRomuly (Romuli)5 napos részletes (akár órás bontásban is)
accuweather.comPárva (Parva)5 napos részletes (akár órás bontásban is)

Az alábbi interaktív cimkén a Radnai-havasok egészének jelenlegi időképe, valamint a következő 5 napra előrejelzett átlagos időjárása látható a viewweather.com szerint. Az egyes napokra kattintva részletesebb (három órás bontású) adatokat kapunk az adott napra. Hasonló információk a Nagy-Pietroszra, a Gargalóra, a Lála-csúcsra és a Radnai-hágóra is elérhetők.