Ünőkő (Vârful Ineu / Inău) - 2279 m

| általános bemutatás | felvezető utak | közeli táborhelyek |

Általános bemutatás

kelet királya

A hegység főgerincének keleti részén található csúcs a Radnai-havasok második legmagasabb pontja. Déli és keleti lejtői szelídebbek, északnyugat felé azonban erőteljes sziklás leszakadással bír, egyértelmű jelét mutatva az egykori eljegesedés felszínformáló tevékenységének. Ebben a katlanban csak egy kisebb, a keleti irányú Lála-völgyben viszont további két, aránylag nagyobb tengerszem ül meg (Lála-tavak). A hegy szűkebb környezetét felölelő Bila-Lála rezervátum mindhárom tóra kiterjed. Délkeleti szomszédja, a Kis-Ünőkő (Ineuţ) – vagy más néven Lála-csúcs – nem sokkal marad el tőle, 2222 m magas.

Az Ünőkő tekintélyes északnyugati fala télen

Az Ünőkő tekintélyes északnyugati fala télen
Fotó: © Fenyős Zoltán, 2009

Az Ünőkő alakja és elhelyezkedése miatt inkább dél (Radnaborberek vagy Újradna) felől közelíthető meg legkönnyebben, de útba esik a főgerinc vándorai számára is. Megmászása kedvező időjárási körülmények között nem nehéz, ugyanakkor jó erőnlétet kíván. A csúcson, mely a legenda szerint egykor tündér volt, egy nagyobb fakereszt áll. Jó időben nyugat felé tekintve végigpásztázhatjuk innen a Radnai-havasok messzeségbe vesző főgerincét (a távoli Nagy-Pietrosz csúcsa is látható lesz). Északra a Máramarosi-havasok ritkán járt hegyhátai húzódnak ameddig a szem ellát. Keleti irányban a szintén elhagyatott Szuhárd-hegységet, dél-délkelet felé pedig a Borgói-hegységet és a Kelemen-havasokat vehetjük szemügyre.

Nyugati panoráma az Ünőkő csúcsáról

Nyugati panoráma az Ünőkő csúcsáról a Radnai-havasok főgerincére
Fotó: © Budai Péter, 2006


| általános bemutatás | felvezető utak | közeli táborhelyek |

Felvezető utak

Az Ünőkőre több jelzett turistaúton is feljuthatunk. Ezek a csúcs déli oldalában, a Lála-nyeregben (Şaua Ineuţului) gyűlnek össze, ahonnét rövid, ám meredek kitérővel mászhatjuk meg hegyet.

Az Ünőkő csúcsa felé tartó vándorok a főgerincen

Az Ünőkő csúcsa felé tartó vándorok a főgerincen
Fotó: © Budai Péter, 2009

piros sáv

keletről vagy nyugatról

metszet (keletről, végig a gerincen) | metszet (keletről, kitérővel a tavak felé)

A főgerinc útvonalán nyugat felől érkezők valószínűleg többnapos vándorlásuk vége felé jutnak el idáig. Kelet felől, a Radnai-hágótól (menedékház) indulva viszont már az első napon ideérkezünk. Ha nem a teljes főgerinc bejárása a célunk, a Radnai-hágótól akár egynapos kirándulás keretében is meglátogathatjuk a csúcsot. Ebben az esetben érdemes visszafelé egy kis kitérővel a Lála-tavakat is útbaejteni.

kék kereszt piros sáv

délről

metszet nem elérhető

Az Újradnáról induló jelzés a Diana menedékház érintésével egy oldalgerincen kapaszkodik fel a Kis-Ünőkőre (Vf. Ineuţ), vagy más néven Lála-csúcsra. Onnét a főgerinc útvonalán ereszkedhetünk le a két szomszédos csúcsot elválasztó Lála-nyeregbe. A csúcsig innen még egy erős kaptató van hátra.

piros háromszög kék pont piros sáv

délről

metszet nem elérhető

Óradna felől a kék pont, Radnaborberekről pedig a vörös háromszög jelzéseket követve érkezünk a Curăţel védkunyhóhoz. A menedéktől a kék pont jelzés egyedül halad tovább a gerincen, egészen az Ünőkő alatti Tó-nyeregig (Şaua cu Lac), ahol becsatlakozik a főgerinc piros sáv jelzésű útvonalába. Nemsokára a Lála-nyeregbe érünk, onnét már csak a csúcsra vezető rövid emelkedőt kell leküzdeni.

kék pont piros sáv

északról

metszet

A 18-as számú főútról a Lála-patak torkolatánál kell letérnünk jobbra, a hely neve: Lálatorok (Gura Lalei). Innen indul a kék pont jelzés felfelé a patak völgyében. Kezdetben széles földúton haladunk, amely fokozatosan keskenyedik, majd végül gyalogösvénybe vált. Az Ünőkő felé közeledve előbb a Nagy-Lála-tóhoz, majd a Kis-Lála-tóhoz érünk. Ezután felkapaszkodunk a Lála-nyeregbe, ahonnét már a főgerinc piros sáv jelzését követjük tovább a csúcs felé.

Az Ünőkő megközelítése a Lála-völgyből

Az Ünőkő megközelítése a Lála-völgyből
Fotó: © Budai Péter, 2006


| általános bemutatás | felvezető utak | közeli táborhelyek |

Közeli táborhelyek

Közvetlenül a csúcs alatt található a 2013-ban épített bivakkunyhó, de nincs sokkal messzebb a Kis-Lála-tónál lévő kijelölt táborhely sem. Néhány száz méterrel lejjebb, a Curăţel-gerincen találjuk a Curăţel-védkunyhót, ahol szintén sátorozhatunk. Amennyiben kevésbé nomád körülmények között szeretnénk álomra hajtani a fejünket, választhatunk a Radnai-hágóban lévő Rotunda, az Újradna feletti Diana, illetve a radnaborbereki menedékházak közül, és persze megszállhatunk a Radnaborbereken lévő Suzy panzióban is. A csúcs e szálláshelyek bármelyikétől egynapos túra keretében elérhető.

Sátorozás a Kis-Lála-tó partján

Sátorozás a Kis-Lála-tó partján
Fotó: © Tomasz Świst, 2008

A Curăţel-védkunyhó

A Curăţel-védkunyhó
Fotó: © Csizmadia Zoltán, 2009