Üzenetek megjelenítése

Ez a szekció lehetővé teszi a felhasználó által írt összes hozzászólás megtekintését. Vedd figyelembe, hogy csak azokba a fórumokba írt hozzászólásokat látod, amelyekhez hozzáférésed van.


Témák - admin

Oldalak: [1] 2 3
1
Hírek és beszámolók / 2013. június 30 - július 3
« Dátum: 2013. június 30. - 19:07:33 »
Néhány napra közvetlen helyszíni beszámolókkal jelentkezem. A tegnapi érkezést követően ma bemelegítő napot tartottam.

Elsőként a Negoiescu völgyben szerettem volna felmenni a Puzdra-katlanba. A térképen kék háromszöggel jelölt turistaút azonban a valóságban nem létezik. A főútról való leágazással együtt összesen három (erősen kopott) jelzést láttam az út során, de nem ott, ahol jól jöttek volna. A völgyben tehát egy jelzetlen, itt-ott eltűnő ösvényre számítson, aki nekiindul. A patakon legalább egyszer át kell gázolni (híd nincs, átugrani nem lehet). Egyedül lévén, többszöri zsákutcába futás után egy ponton túl (kb. 1050 méteren) nem volt kedvem a susnyásba vesző ösvényen tovább pionírkodni... Másoknak is azt ajánlom, hogy ha nekivágnak, csapatban tegyék, mert úgy könnyebben értesül mackó úr a közeledtükről, és eltévedni is jobb csapatban, mint magányosan. Mindent egybevetve viszont nem tanácsolom különösebben ezt az útvonalat, inkább a Borsa felől felvezető jelzetlen, de jól járható földutat ajánlom, ami szerepel a gps-térképen) is. Az általam bejárt részt hamarosan feltöltöm ugyanide.

Délután tettem egy kört Borsafüredről a Lóhavasi-vízeséshez és a sífelvonó felső állomásához. A piros háromszög továbbra is prímán járható, a Gonosz-kő sziklái még mindig látványosak, és a vízesésben is van víz. A vízesés és a sípálya közötti dózerúton nincs kék sáv jelzés, de az út egyértelmű. A sípályáról látszik, hogy a főgerinc csúcsain még vannak nagyobb rózsaszín havasszépe foltok, ennek igyekszem még a napokban utánajárni. Visszafelé összefutottam két csoporttal is, akik a felvonó segítségével egyszerűsítették a vízeséshez vezető utat és nagyon meg voltak lepődve, hogy én a völgyben jöttem fel, kérdezték hogy nem veszélyes-e. Hát, remélem holnap nem a Negoiescu-völgybe mennek kirándulni...  :)

2
Autós információk / Figyelmeztető táblák
« Dátum: 2012. április 11. - 11:00:07 »
Veszélyes útszakaszra hívja fel a figyelmet Romániában egy új közlekedési táblatípus. További részleteket az index cikkében olvashatunk, a megjelölt útszakaszokat pedig a hartapunctelornegre.ro oldalon lehet megnézni.

3
Sajtófigyelő / A borsafüredi télisport központ története
« Dátum: 2011. december 30. - 10:32:20 »
Idén novemberben jelent meg Killyéni András kiváló írása a Szabadság hasábjain (interneten itt érhető el), melyből részletesen is megismerhetjük a borsafüredi Magyar Nemzeti Téli Sportközpont rövid, de inspiráló történetét. Ajánlott téli olvasmány! :)

4
Egyéb témák / megújult a nemzeti park weboldala
« Dátum: 2011. augusztus 14. - 21:49:36 »
Megújult a Radnai Nemzeti Park weboldala. Végre sikerült tetszetős külcsint kialakítani, tartalmilag viszont egyelőre nem sok újat fedeztem fel, legalábbis a turistákat leginkább érdeklő információk vonatkozásában.

5
Hírek és beszámolók / 2011 június 1-5.
« Dátum: 2011. június 07. - 22:12:53 »
Ahogy a főoldalon is megírtam röviden, elkezdtek virágozni a rododendronok!

A hegyekről már jóformán teljesen leolvadt a hó, jól lehet közlekedni, bár egy-két helyen még vannak hófoltok. Például az Ányes/Nagy-Tejes északi oldalában, pont a turistaúton, illetve a Pietrosz északi oldalán, és a Bukuly/Rebra sem teljesen hómentes. A Gargaló és a Galac viszont az, és távolról az Ünőkő is olybá tűnt.

Egyúttal megjelentek a nyájak és a hozzájuk tartozó pásztorkutyák is, ezzel mostantól számolni kell!

Az útállapotokról az autós információkhoz tettem egy bejegyzést.

6
Hírek és beszámolók / Zergeszámlálás
« Dátum: 2010. október 22. - 12:27:46 »
A hét folyamán végzik a Radnai-havasok zergeállományának őszi felmérését. Reméljük előbb-utóbb az eredményekről is hírt adnak.

7
Hírek és beszámolók / Reményik emléknap
« Dátum: 2010. augusztus 25. - 14:02:30 »
Augusztus 28-án megemlékezést tartanak Radnaborbereken Reményik Sándor költő tiszteletére. Részletes program az aktuális hírekben olvasható.

8
Hírek és beszámolók / Jégmászás a Lovak vízesésén
« Dátum: 2010. március 13. - 22:13:11 »
Jégfalak szerelmeseinek figyelmébe ajánlom Páll Endre videóját  ;)

9
Sajtófigyelő / Szúinvázió károsítja a Radnai erdeit
« Dátum: 2009. november 30. - 21:01:29 »
Az elmúlt évek száraz klímája miatt elszaporodott szúállomány több száz hektáron pusztítja a fákat a védett területen. Részletek itt.

10
Sajtófigyelő / Cikk az óradnai magyar közösségről
« Dátum: 2009. október 12. - 21:10:40 »
Bálintné Kovács Júlia cikke a Szabadságban: Óradna, a régió követendő példája.

11
Autós információk / Útállapot információk
« Dátum: 2009. szeptember 08. - 20:36:07 »
Szeptember 4-től Nagybányán teljes szélességében lezárták a Máramarossziget felé vezető főutat, közműépítés miatt. A korlátozás szeptember 13-án estig fog tartani, addig a kijelölt kerülőutat kell igénybe venniük az arra járóknak.

(Forrás: nagybánya.ro)

12
Sajtófigyelő / Az idei szezonra kész lesz az "új" borsai sípálya
« Dátum: 2009. augusztus 31. - 12:28:37 »
A régi-új olimpiai pálya felvonójának építése terv szerint halad, adta hírül ma a nagybánya.ro. A korszerű gondolákat már a jövő héten elkezdik felszerelni.

13
Hírek és beszámolók / Helyzetjelentés - 2009 augusztus
« Dátum: 2009. augusztus 17. - 14:28:51 »
Nemrég tértünk vissza egy rövidebb gerinctúrából, néhány friss tapasztalat és hír:

  • A DN18 Petrova és Alsóróna közötti részének legkátyúsabb részeit kijavították.
  • Nem egy sátorozóhelyen találtunk hátrahagyott szemétkupacot. Amit tudtunk, lehoztuk, de maradt még - aki teheti, segítsen az eltüntetésükben! Ez nem csak esztétikai probléma, vegyük például annak a lehetőségét, hogy odaszoknak a medvék kukázni...
  • A tervek szerint hamarosan újra fogják festeni a Borsafüredről induló kék pont jelzést, kicsit változtatva a vonalvezetésén.
  • Szintén a tervek szerint az idei szezonra elkészül a régi olimpiai sípálya új felvonója.
  • Sok birkanyájat legeltetnek a havason mostanában, ezért mindenki ügyeljen a pásztorkutyákra! Ajánlatos egy csapatban haladni, mert még a gerincen is találkozhatunk a nyájak kevésbé nyájas őrzőivel.

14
Hírek és beszámolók / Helyzetjelentés - 2009 május vége
« Dátum: 2009. június 02. - 11:04:14 »
Egy hete kint járt csoporttól kaptam az alábbi információkat:

  • A sáfrány még mindig virágzik, a havasszépe pedig több helyen elkezdte bontogatni virágait.
  • A Nagy Pietrosz és a főgerinc (Lála-tavak, Ünőkő, Gargaló) jól járhatóak. Néhol voltak még nagyobb hófoltok, de túlnyomó részt a turistautak mellett, így ki lehetett kerülni őket.
  • A pásztorok most költöztek föl a nyájjal, így sok helyen még nem lehetett ordához jutni, és sajthoz is csak nehézkesen.

15
Sajtófigyelő / Kisebb nehézfémszennyezés a Visóban
« Dátum: 2009. április 20. - 11:26:45 »
2009. április 16-án reggel Borsabányán egy nyomócső meghibásodása miatt nehézfém-tartalmú bányavíz került a Visóba. A szennyezett víz mennyisége szerencsére nem volt számottevő. Részletek a Greenfo-n.

Oldalak: [1] 2 3