Szerző Téma: több kérdés  (Megtekintve 6457 alkalommal)

Nem elérhető Lacko

  • Újonc
  • *
  • Hozzászólások: 2
    • Profil megtekintése
több kérdés
« Dátum: 2011. május 03. - 22:40:31 »
Az utóbbi három év nyarán kellemes túrázgattunk a feleségemmel kettesben a Retyezátban, Bihar-hegységben, a Királykő- és Bucsecs-hegységben. Most éppen a Radnai-havasok internetes oldalt nézegetem, és próbálom eldönteni, hogy ebben az évben - valamikor július második, augusztus első felében - a Radnai-havasokba menjünk-e.

A dilemmát az okozza számomra, hogy az eddig olvasott túraismertetők szerint inkább sátorozós, a hegyen alvós módszer látszik alkalmazhatónak a Radnai-havasokban. Az eddigi túráinkon nem sátoroztunk, turistaházban vagy közeli városkában bérelt szobában aludtunk és egynapos túrákkal mentünk fel a közeli csúcsokra. Pár naponként tovább utaztunk a hegység más részére.

Köszönettel venném a Radnai-havasokat "személyesen" ismerők véleményét, hogy a Radnai-havasokban az eddigi, sátormentes módszerünk megfelelő-e másfél-két hetes túrázáshoz?

Amennyiben nem, vagy olyan mértékben lemaradnánk a legszebb helyekről, hogy nem érdemes:
Több napra nyilván nagy csomaggal kell indulni. Milyen a terep a gerinctúrán, vannak-e (leesés-) veszélyes részek? A Királykő gerincén pár helyen - sziklás, mászós részeken - nagyon örültem, hogy kicsi, könnyű, stabil a hátizsákom. A fényképek, amiket ezen az internetes oldalon látok a Radnai-havasokról, szép, könnyen járhatónak látszó terepet mutatnak; de vajon tényleg és mindenhol ilyen? A térkép alapján gyanús, hogy nem.

Bérelt szoba esetére: a közeli települések "cazare" szempontból milyenek? A Királykő lábánál, Pestera faluban nem lehetett volna háznál szobát bérelni (így csak a panzió jöhetett szóba), míg Törcsváron (Bran) lépten-nyomon ki volt írva, hogy "cazare", és a legkisebb problémát sem jelentette, hogy bármilyen előzetes szervezés nélkül klassz szobát találjunk. Tehát, a hegy közelében Szacsal (Săcel), Majszín (Moisei), Borsa, Borsafüred (Statiunea Borsa) mennyire divat a "cazare"?

Közlekedés. A hegy környéki utakon, pl. és elsősorban a 18-as úton, esetleg van-e és milyen gyakorisággal mikrobuszjárat? Pl. a Bucsecs oldalában (Busten, Sinaia) remek, gyakori mikrobuszforgalom volt. Tudom, hogy Romániában általános a stoppolás és kb. a buszjegy árában szokás megegyezni, de ha lehet, inkább mikrobuszt (maxitaxit) vennék igénybe.

Esetleg, ha akadna, aki július második felében - augusztus első felében a Radnai-havasokba készül, és már ismeri a terepet, talán "társulhatnánk".

Végezetül még megköszönöm az admin munkáját ezért az oldalért.

Nem elérhető admin

  • Adminisztrátor
  • Törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 162
    • Profil megtekintése
    • www.radnaihavasok.ro
Re:több kérdés
« Válasz #1 Dátum: 2011. május 10. - 23:54:00 »
Szia!

A gerinctúra valóban sátorral oldható csak meg, de lehet napi túrákat is tenni a lenti településekről. Ebben az esetben nagyobb szintkülönbségekkel kell szembenéznetek. A Nagy-Pietrosz Borsáról, a Lóhavasi-vízesés és a Gargaló, valamint a Galac-Puzdra vidék Borsafüredről, az Ünőkő Radnaborberekről mind teljesíthető egy-egy nap alatt, de érdemes kikacsintani a Máramarosi-havasok felé is (Torojága, Sárkány).

Ami a gerinctúrát illeti, a Királykő után ezt kimondottan sík terepnek fogod érezni :) Ha nem borít be mindent a tejfehér köd, akkor nehéz leesni bárhonnan. Ez nem azt jelenti, hogy nincsenek sziklás részek, de sehol sem kell "pengélen" menni. A legdurvább az a kőfog, amit itt láthatsz.

Borsán és Borsafüreden sok szálláslehetőség van, a többi hely nem annyira a turizmusra van berendezkedve, de egy-egy lehetőség azért akad máshol is. Magyar szót az oldalon is említett két panziónál hallhatsz.

Maxitaxira a 18-ason biztonsággal lehet számítani. Távolsági viszonylatban is járnak erre, de a Borsai helyijáratok is ilyenek.

Jut eszembe, van egy új "hegyi szálló" is Újradna felett: Alpina Blazna - nekem kissé tájidegen, de ez is egy lehetőség. A közelében egyébként van "hagyományos" menedékház is: Cabana Diana.

Remélem hasznosak voltak az információk.

Üdv: Péter
Budai Péter (admin)

Nem elérhető csizmadia_zoltan

  • Aktív tag
  • ***
  • Hozzászólások: 22
    • Profil megtekintése
Re:több kérdés
« Válasz #2 Dátum: 2011. május 11. - 21:06:46 »
Szervusz Lackó !

Én is ezen honlapról merítettem az ihletet, 2009-ben és 2010-ben is felmentem a hegyre.
Én a lassú túrázók közé tartozom - kis részben a kb 20 kg-nyi felszerelésnek.
Ha nagyon gyors vagy, akkor Borsa központból "felszaladhatsz" a legmagasabb csúcsig - kb 1700 méter a szintkülönbség;

A hegyvidéken kiszámíthatatlan (számomra) az időjárás; nagy hőingadozás lehet még a nappali periódusban is, tehát a pólótól kezdve a meleg ruházatig érdemes mindent vinni. (zápor)eső is lehet, tehát  megfelelő védőruházat is javasolt.

Ugyan kicsi az esély a balesetnek, de ha bekövetkezik vajon mennyi idő múlva ér oda a mentőalakulat? Ilyen szempontokat is lehet mérlegelni a felszerelés megválasztásánál.

Fotóalbum és videó linkeket helyeztem el a  "vizes" topikban  http://www.radnaihavasok.ro/forum/index.php?topic=75.0


CSZ

Nem elérhető csizmadia_zoltan

  • Aktív tag
  • ***
  • Hozzászólások: 22
    • Profil megtekintése
Re:több kérdés
« Válasz #3 Dátum: 2011. május 12. - 11:43:39 »
kimaradt egy szó: kis részben a kb 20 kg-nyi felszerelésnek KÖSZÖNHETŐEN.