Hírarchívum

| 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | korábban |

Újra növekszik a Radnai zergeállománya

2016. június 24.

Az évtizedes szokásnak megfelelően erdészeti és vadászati szakértők önkéntesek segítségével idén júniusban is zergszámlálást tartottak a Radnai-havasokban. Hogy elkerüljék az egyedek duplán számolását, a megfigyelők összesen 19 útvonalon mozogtak egyidejűleg. Az időjárás a hegység déli felén kedvező volt, míg északon köd nehezítette a vizuális felderítést. A cenzus során összesen 117 példányt írtak össze a „Kárpátok antilopjából”, ami az utóbbi évek csökkenő trendjének szerencsés visszafordulását jelzi - az állomány a jelek szerint tehát ismét erőre kap. E nemes jószág vadászatát persze továbbra sem tervezik engedélyezni, mivel létszáma továbbra is bőven a hegység területére meghatározott optimális érték (222) alatt van.

Forrás: TimpOnline.ro

A Radnai-havasok zergeállományának alakulása (2004-2016)


Múltidéző: Izgalmas teljesítménytúra a tudomány szolgálatában

2016. február 17.

A hegység jégkorszaki hagyatékának kutatása céljából 1911 augusztusában Varga Lajos terepi felméréseket végzett a Radnai-havasok keleti felében, az Ünőkő alatti völgyekben. Tudományos kutatásának eredményeit csak évekkel később publikálta (amely cikk már korábban helyet kapott múltidéző rovatunkban), a nem éppen szokványos körülmények között véghezvitt körtúra története azonban már néhány hónap elteltével napvilágot látott. A tanulságos beszámolót elolvasva bizony megemelhetjük kalapunkat a kutató és kísérője teljesítménye előtt...

...tovább a cikkhez

Kilátás az Ember-tetőről (Varga Lajos felvétele)


| 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | korábban |

Ünnepi köszöntés

2015. december 22.

November vége óta, ha lassan is, de biztosan gyűlik a hó a Kárpát-medencét masszívan befedő ködpaplanból büszkén kiemelkedő Radnai-havasok hátán (a Facebook oldalunkon rendszeresen megosztott fotók révén folyamatosan nyomon követhető a csendes átalakulás). Ehhez kapcsolódóan, és a közelgő ünnep apropóján hadd ajánljam a kedves Olvasók figyelmébe Reményik Sándor Karácsonykor című versét, amely a költő több másik szerzeményével együtt a Radnai-havasokban íródott. Meghitt karácsonyt és szép túrákban bővelkedő új esztendőt kívánok!

Budai Péter (szerkesztő)


Könyvajánló

2015. október 21.

Killyéni András-Péter: Olimpiai álom a Radnai-havasokbanKét héttel ezelőtt mutatták be hivatalosan Killyéni András-Péter frissen megjelent könyvét, melynek címe „Olimpiai álom a Radnai-havasokban”. A kötetben az 1940-44 között Borsafüreden megálmodott és megvalósított Magyar Nemzeti Téli Sportközpont története elevenedik fel. A számtalan korabeli fotóval illusztrált mű részletgazdag leírást ad a szűkre szabott időben, háborús állapotok ellenére is felépült síközpontról és azokról az emberekről, akiknek mindez köszönhető. Külön fejezet foglalkozik a Ló-havason felhúzott Anikó menedékház rövid, de nem éppen eseménytelen történetével, egyebek között egy különleges havasi esküvővel...

A szerző az egykor jobb időket élt magyar sísport és a Radnai-havasok egy méltatlanul keveset kutatott, majdhogynem elfeledett darabját tárta a nagyközönség elé, amihez ezúton is gratulálok!


Kopog a tél az ablakon...

2015. október 9.

Gyorsan elszaladtak a nyári hónapok, a tél pedig idén a szokásoshoz képest korábban kimutatta a „foga fehérjét”. Szeptember utolsó napjaiban ugyanis leesett az első hó, ami a magasabb hegyek ormain meg is maradt. Megállíthatatlanuk rövidülnek a nappalok és csökken a hőmérséklet, de ennek ellenére ha szép idő van, még remek túrákat lehet tenni a Radnaiban! Hamarosan pedig ismét igazán havas lesz a havas, és előkerülhet a téli felszerelés...

Szeptember utolsó napján megnyitotta kapuit a Borsa központjában felépített turisztikai információs iroda is. A Penny markettel szemközt található kör alakú épület a városba látogató vendégek számára nyújt majd tájékoztatást a turisztikai lehetőségekről. Honlapjukon egyelőre román, illetve kisebb részben angol, német és francia nyelven találhatnak anyagokat az érdeklődők.

Az első havazás eredménye a Pietroszon

Az első havazás eredménye a Pietroszon
Fotó: © Timiș Ion Sorin, 2015


Új köntöst kapott az oldal!

2015. június 24.

Hét év az élet több területén is hosszú időnek számít, a webes tartalmak esetében pedig fokozottan igaz ez a megállapítás. Eljött hát az ideje egy kis „vérfrissítésnek” a radnaihavasok.ro háza táján is; különös tekintettel arra, hogy egyre többen böngészik az oldalt mobil eszközökkel. Így, ha teljes átváltozásra nem is, egy alapos újrastruktúrálásra mindenképpen szükség volt már. Az új megjelenésben több régi elemet is megtartottam, ugyanakkor igyekeztem a mai igényeknek jobban megfelelő tálalást kialakítani. A tartalom egyelőre egy az egyben megegyezik a korábbiakkal, bár a közeljövőben ezen a téren is lesznek kisebb módosítások, ill. ésszerűsítések. Amit talán egy kicsit tovább tart majd megszokni, az a korábbihoz képest megváltozott menürendszer. Az új csoportosítás vezérelve a következő: a „Téka” menüpont alá került minden olyan képi és szöveges tartalom, ami lexikális jellegű ismeretanyag; a „Kalauz” menüpontba soroltam a hegyen végezhető tevékenységek lehetőségeinek bemutatását és az ezekkel kapcsolatos információkat (pl. útleírások, időjárás); a „Látnivalók” menüpont pedig a megtekintésre ajánlott célpontokat bemutató oldalak gyűjtőhelye lett.

Bízom benne, hogy az új, letisztult arculat megnyeri minden kedves Olvasó tetszését!

Budai Péter (szerkesztő)


Újra itt a nyár!

2015. június 15.

Az elmúlt hónapokban folyamatosan igyekeztem a radnaihavasok.ro Facebook oldalán számot adni a hegységgel kapcsolatos történésekről, így az oldal követői lépésről lépesre figyelemmel követhették, ahogy a Pietrosz lassan, de biztosan megszabadul téli hósubájától. Most az alábbi, néhány nappal ezelőtt készült fotóval szeretném köszönteni a nyarat itt a kezdőlapon is!

Időközben egyébként lendületes infrastrukturális fejlesztés zajlik Borsa városában, az „aszfaltút az utolsó házig” program a jelek szerint nem üres lózung, nap mint nap megjelenő képek adnak számot a munkáról. A hírek szerint végre megvan a DN 18 főút Borsafüredig és azon túl Şesuri-ig tartó szakaszának felújítására is a közbeszerzés nyertese (itt megjegyzendő, hogy a főút nem a város kezelésében van, hanem állami hatáskörben). Persze nem csak az utakról van szó, az egész várost nagy erőkkel szedik rendbe, amihez csak sikert (és kitartást) kívánhatunk.

Nyárelő a Pietroszon

Nyárelő a Pietroszon
Fotó: © Timiș Ion Sorin, 2015


| 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | korábban |

Ünnepi köszöntés

2014. december 24.

Boldog karácsonyt és túrákban gazdag új esztendőt kívánok a radnaihavasok.ro minden kedves Olvasójának!

Budai Péter (szerkesztő)


Századeleji tanulmány a Radnai eljegesedésének nyomairól

2014. november 18.

Varga Lajos tudományos jellegű, ámde mégis közérthető dolgozatában az Ünőkő körül lévő völgyekben végzett glaciológiai megfigyeléseit mutatja be. A szerző részletesen ismerteti az egykori eljegesedés nyomait (amik egyébként ma is változatlanul tanúskodnak a hajdanvolt jégárak felszínalakító munkájáról), s több olyan tengerszemről is szót ejt, melyek ma már nem léteznek. A múlt század elején írt és publikált mű értékét korabeli fotófelvételek emelik.

...tovább a cikkhez

A Nagy-Lála-tó (Cholnoky Jenő felvétele)


Turisztikai fejlesztések Borsán

2014. szeptember 30.

Borsa városának idén nyár óta hivatalban lévő új vezetése lendületes településfejlesztési programot hirdetett meg, melynek részeként az idegenforgalom (ezen belül a gyalogos és kerékpáros túrázás) feltételeinek javítása szintén szerepel. Ennek jegyében 2014. október 1-5. között turisztikai napokat tartanak a városban, hogy minél szélesebb körben történő népszerűsítésék a helyi látnivalókat.

A marketing tevékenységen túlmenően azonban terepi munkák is folynak: a nyár eleje óta fontos infrastrukturális fejlesztéseket hajtottak végre Borsán és a hozzá tartozó településrészeken, például több út burkolatát felújították, ill. leaszfaltozták. Szeptemberben a gyalogtúra útvonalak ügyében történt előrelépés: újrafestették a Nemes-patak (Negoiescu) völgyének évtizedeken át elhanyagolt kék háromszög jelzését (ami tavaly nyáron még követhetetlennek bizonyult), valamint hiánypótló tájékoztató táblákat helyeztek ki a Borsai-hágóban és az Asztal-rét több pontján is.

Póznatelepítés az Asztal-réten

Póznatelepítés az Asztal-réten
forrás: Borsa város Facebook oldala

Eligazító tábla, térképpel

Eligazító tábla, térképpel
forrás: Borsa város Facebook oldala

Megvalósítási fázisba lépett továbbá a Radnai-havasok nemzeti park látogatóközpontjának építése is. A létesítmény ügyében még 2008-ban kelt versenyre egymással a park területén 80%-20% arányban osztozó Beszterce-Naszód és Máramaros megye, melyből végül utóbbi került ki győztesen. Annak ellenére ugyanis, hogy a védett területnek csak mintegy ötöde fekszik Máramaros területén, a nemzeti parkot felkereső turisták többsége mégis ezt, a főgerinctől északra eső térséget választja úticéljául. A látogatóközpont helyszínéül a helyi döntéshozók a Borsai-hágót választották, részben a könnyű megközelíthetőség, részben pedig a látványos hegyi panoráma miatt. Jelenleg az alapozási munkálatok zajlanak, látványtervek szintjén azonban már most is magunk elé képzelhetjük a leendő épületet. Ezek alapján úgy tűnik sikerült egy mértéktartó, tájba illeszkedő létesítményt megálmodni.

PNMR látogatóközpont: az alap már kész

PNMR látogatóközpont: az alap már kész...
forrás: Borsa város Facebook oldala

végső formája pedig ilyen lesz

...végső formája pedig ilyen lesz
forrás: Borsa város Facebook oldala


Felmérés a Radnai-havasokba látogatók számáról

2014. szeptember 18.

Idén nyáron a Salvamont munkatársai több helyszínen is figyelemmel követték a Radnai-havasokba látogatók számának alakulását, így a Nagy-Pietroszon és a Mosolygó-tónál, a Puzdra-katlanban, a Lóhavasi-vízesésnél és a Runc-Ştiol sípályán, az Aranyos-Beszterce forrástavánál, valamint a főgerincen. A terepi megfigyelésekre, továbbá a nemzeti park és a hegyi csendőrség járőreivel, a Mosolygó-tavi meteorológiai állomás személyzetével, illetve a Puzdra-esztenánál és a Borsai-hágó két turistaházában dolgozókkal történt konzultációkra hagyatkozva az alábbi eredmények adódtak:

Június második felében naponta átlagosan 40-50 turista kereste fel a Lóhavasi-vízesést, 15-20-an látogattak el a Mosolygó-tó katlanába és a Nagy-Pietroszra, 10-15-en szemlélték meg az Aranyos-Beszterce forrástavát, a főgerincen pedig átlagosan három-négy csoport vándorolt, melyek létszáma általában 4-6 fő között mozgott. Hétvégenként a Lóhavasi-vízeséshez látogatók száma 250-300-ra nőtt, de a többi helyszínt is kétszer-háromszor többen keresték fel (a Mosolygó-tavat 40-60, míg az Aranyos-Beszterce forrástavát 30-40 fő választotta úticéljául). A július elején Borsafüred környékén megrendezett Runsilvania Sky Run terepfutó versenynek köszönhetően (amit pozitív fogadtatás övezett, ennek megfelelően a következő években is meg kívánják szervezni) ezen felül további 67 versenyző és kb. 200 néző kereste fel a Radnait. A hónap hátralévő részében a kedvezőtlen időjárás miatt a júniusban tapasztalt látogatószámok szintjén maradt az érdeklődés.

Augusztus elejétől aztán a javuló időjárásnak köszönhetően ismét fellendült a forgalom. Hétközben a Lóhavasi-vízesés és sípálya napi 250-300 látogatót vonzott (egy kis magyarázat: a sípálya felvonóját sokan használják a vízesés megközelítéséhez, ahonnan gyalog vagy szintén a felvonó segítségével térnek vissza Borsafüredre - a szerk.), a Mosolygó-tó/Pietrosz környékére 60-80 látogató volt kíváncsi, az Aranyos-Beszterce forrástavánál 40-50 fő tette tiszteletét, a gerincet járó csoportok száma pedig 6-7 közé emelkedett. Rekord számú látogatót regisztráltak augusztus 8-án vasárnap, amikor is a Lóhavasi-vízesés környéke egymagában 1000-2000, a Pietrosz/Mosolygó-tó 150-180, az Aranyos-Beszterce forrástava pedig 100-120 turistát vonzott magához. A gerincet ekkortájt 15 csoport járta, köztük egy 40 fős magyar kontingens (előfordulhat, hogy itt valójában több csoport keveredett, akiket egyként regisztráltak - a szerk.). A látogatók között nagyszámú külföldi, ezen belül főleg magyar, cseh és lengyel turista akadt.

forrás: jurnalmm.ro


Ismét időutazunk...

2014. augusztus 29.

Baczoni Géza Reményik-versekkel fűszerezett túrabeszámolója a két világháború közötti időszakba kalauzolja vissza az Olvasókat. Bár kortörténeti dokumentumként sem érdektelen, ugyancsak komoly tanulságokkal szolgál azok számára, akik olyankor szeretnének túrázni a Radnai-havasokban, amikor „a völgyben már rég halálra gázolták az égből esett havat, de a 2000 méteres hegyóriások még mindég fehér hermelin palástot hordanak”.

...tovább a cikkhez

havasi tavasz 1937-ben


Terepfutó verseny a Radnaiban

2014. július 19.

Csak utólag sikerült értesülni róla, de ettől függetlenül itt a helye a hírnek, miszerint július 5-én terepfutó versenyt rendeztek a Radnai-havasokban. Az ilyen jellegű erőpróbák néhány éve kezdtek teret hódítani Romániában, és a jelek szerint nagy sikerük van, mert egyre több helyszínen bukkannak fel újabb rendezvények. Ezúttal végre felfedezték a Radnait is!

A Runsilvania névre keresztelt versenysorozat részeként megrendezett Runsilvania Sky Run versenyen három táv közül választhattak az indulók: a 26, 16 és 7 km-es változatok nem csak hosszban, hanem szintemelkedésben is jelentősen különböztek (a rajt és egyben a cél is Borsfüreden volt), így mindenki találhatott a saját felkészültségének megfelelő próbát. A 26 km-es táv pályarekordját 3:07-es idővel Bogya Tamás állította be, míg 16 km-en Bogya Gergő 1:58 alatt teljesítette elsőként. Gratulálunk! Az eseményről szép számmal találhatunk fotókat Facebook-on.

Runsilvania Sky Run 2014


Folytatódik a múltidézés

2014. március 12.

Jékey Ilona értékes fotókkal illusztrált vidám visszaemlékezése betekintést nyújt a Radnai-havasok lábánál található egykori fürdőhelyek: Dombhát és Radnaborberek életébe. A XIX. század vége felé az Erdélyi Kárpát Egyesület igyekezett új életet lehelni az akkoriban sem nagyon felkapott fürdőkbe - mint olvashatjuk, az erőfeszítés nem volt hiábavaló. Következzék hát a bájos beszámoló!

...tovább a cikkhez

A szerző lóháton


Egy különleges festmény

2014. március 4.

A tavasz beköszöntével egy igazi kuriózumot szeretnék megosztani a radnaihavasok.ro olvasóival. Az alább látható tájképet kiváló szerves kémikusunk, Zemplén Géza festette ifjúkorában. Zemplén az Eötvös Kollégiumban megkezdett tanulmányai költségeinek fedezésére ugyanis 1902–1903 között tájképeket festett és rajzolt, többek közt Máramarosban. Ennek köszönhetően született meg ez a festmény is a Magyar Állami Földtani Intézet számára, ahonnan a MMKM Vegyészeti Múzeumának gyűjteményébe került (jelenleg is itt, a várpalotai Thury-várban őrzik).

Zemplén Géza: Pietrosz Szacsal felől

Zemplén Géza: Pietrosz Szacsal felől


| 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | korábban |

Ünnepi köszöntés

2013. december 23.

Közeledik az év vége, immár fehér lepel borítja a Radnai-havasokat is. Boldog karácsonyt és szép, túrákban gazdag 2014-es évet kívánok a radnaihavasok.ro olvasóinak!

Budai Péter (szerkesztő)


A Hazajáró ismét a Radnai-havasokban barangolt

2013. október 22.

A Radnai-havasok annyira megtetszett a Duna TV honismereti magazinműsorát készítő csapatnak, hogy immár másodízben került lábuk alá a hegység: az október 20-án sugárzott epizódban ugyanis újfent a Keleti-Kárpátok legmagasabb hegyvidékére vezetett a stáb útja. Ezúttal Óradnáról indulva, az Ünőkő érintésével keltek át a főgerincen Borsafüred felé, s mivel a felvételek júniusban készültek, a nézők ízelítőt kaphattak a havasszépe-virágzás egyedi hangulatából is. Aki netán lemaradt volna róla, az bepótolhatja: a műsor készítőinek hála, az adás teljes egészében megtekinthető itt is.


Elindult a múltidéző rovat

2013. augusztus 7.

Az eredeti tervekhez képest kissé megkésve, de végre elindul a honlap múltidéző rovata. Elsőként Nemes Ödön 1892-ben megjelent cikkének segítségével tehetünk érdekes időutazást a Nagy-Szamos völgyébe. A környék természeti látnivalóinak bemutatása mellett képet kapunk a vidék bányászatának és a fürdőéletének akkori helyzetéről, valamint találkozhatunk az Ördög-szoros legendájával, amit a szerző egy bányász elbeszélésében ismer meg.

...tovább a cikkhez

A Borvölgyi fürdő


Öt éves a radnaihavasok.ro!

2013. július 24.

születésnapBár érzésre nem tűnik olyan távolinak, mégis így van: öt évvel ezelőtt, valamikor július derekán indult útjára a Keleti-Kárpátok legmagasabb hegységének szentelt weboldal, ami mára – kis szerénytelenséggel – a Radnai-havasok iránt érdeklődők első számú magyar nyelvű igazodási pontjává nőtte ki magát. Köszönöm a biztatást és az elismerést az oldal látogatóinak, valamint mindazok segítségét, akik eddig közreműködtek a tartalom bővítésében és naprakészen tartásában!

Az elmúlt két hétben a kevésbé látványos karbantartási munkálatok mellett megújult a turistautak leírása is, amiről eddig még csak Facebook oldalunkon tudósítottam. Időközben ott is megélénkült az élet, csapatunk létszáma nemrég átlépte a „bűvös” 200-at. Köszönettel tartozom mindenkinek, aki ezen a platformon is népszerűsíti az immár 5 éves radnaihavasok.ro honlapot, illetve információkat oszt meg ott a közösséggel.

A honlap működését támogatni kívánók figyelmébe ajánlom az idén megnyílt Mágnesműhely Webáruház kínálatát, ahol a Radnai-havasokon kívül több más népszerű túracélpont látnivalói is helyet kaptak. Aki szeretné hazavinni kedvenc hegyeit, nézzen be és válogasson kedvére! :-)


Bővült az online térkép!

2013. július 9.

Az elmúlt napok során több lépésben frissült az oldal online térképe. Továbbra is várom azon túrázók segítségét, akik ily módon rögzítették az általuk bejárt nyomvonalakat! Elsősorban a térképen még nem szereplő utak érdekelnek, de pontosítás céljából a már meglévőkről is örömmel veszek újabb felméréseket.

Kapcsolatfelvétel: e-mail üzenetben vagy a fórumban.

Kattints a képre az online térkép megnyitásához!

Kattints a képre az online térkép megnyitásához!


Könyvajánló

2013. június 5.

A radnaihavasok.ro szerkesztőjeként és a könyv társszerzőjeként örömmel adom közre a hírt, hogy Nagy Balázs szerkesztésében nemrég megjelent a Cser Kiadó trekking-kézikönyv sorozatának új, második kötete.

A témával kapcsolatos általános ismereteken túl a könyv ezúttal a Kárpátok romániai részeiből kínál hosszútávú túraútvonalakat az olvasó számára, melyek között a Radnai-havasok gerinctúrával fűszerezett négynapos átszelése is helyet kapott.

Bízom benne, hogy ez az általam összeállított útvonalterv elnyeri majd a közönség tetszését, és a felkapottabb hegységek mellett kedvet kapnak a Radnaihoz azok is, akik eddig elsiklottak felette.

Nagy Balázs: Trekkingtúrázás - Kárpátok, Románia

Radnai-havasok a Hazajáróban - teljes epizód

2013. június 3.

Bő egy hónapja a Radnai-havasok került terítékre a Duna TV magazinműsorában. A bámulatos tájról készült felvételek remélhetőleg az idén sokakat fognak erre a vidékre csábítani. Aki esetleg lemaradt az adásról, ne keseregjen: az epizódot teljes egészében elérhetővé tették az interneten is. S hogy ne kelljen sokat keresgélni, egy darabig a radnaihavasok.ro főoldalán szintén megtekinthető lesz a videó. Kellemes tévézést kívánok!


Újabb szép Radnais videó

2013. január 15.

Ismét egy hangulatos összeállításra bukkantam a YouTube-on. Kár, hogy csak másfél percig tart... az ember szívesen nézné és hallgatná tovább, közben megemlékezve a Mosolygó-tó mellett 69 éve lavinabalesetet szenvedett tizenöt salgótarjáni fiatalról is (január 13-án volt a tragikus kimenetelű baleset évfordulója).


| 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | korábban |

Ünnepi köszöntés

2012. december 21.

Végéhez közeledik az év, most már a Radnai-havasokat is hólepel fedi. Boldog karácsonyt és szép, túrákban gazdag 2013-as évet kívánok a radnaihavasok.ro olvasóinak!

Budai Péter (szerkesztő)


7 perc a Radnai gerincén

kedvcsináló nosztalgiázás...

Lassan véget ér a nyári túraszezon, de ne feledjük, hogy az első komolyabb havazásokig továbbra is járható lesz még a Radnai, mindössze a napfényes órák és a hőmérő higanyszálának rövidülésével kell számolnunk. A nyarat az alábbi videóval búcsúztatjuk - reméljük sokaknak idéz majd fel kellemes pillanatokat saját gerinctúrájukról, és minél többen kapnak kedvet, hogy jövőre felkerekedjenek egy hasonló vándorlásra. Egy biztos: a hegyek ott lesznek!

2012. aug. 28.


Elkezdődött a nyári túraszezon!

hómentes a havas...

Júniusra már a Pietroszról is leolvadt szinte az összes hó, a melegedő időnek köszönhetően pedig egyre aktuálisabbá válik a havasszépe virágzása is (egy-két hét múlva várható, hogy rózsaszínbe borulnak a hegyoldalak). Aki megteheti, látogasson el mostanában a Radnaiba! Felhívom a figyelmet ugyanakkor, hogy a Bukuly-völgyön át a Sebes-patak (Repede) völgye felé jelenleg nem érdemes próbálkozni a lemenetellel, mert a sok eső miatt a szokásosnál is kevésbé járható az – amúgy jelzetlen – út.

2012. jún. 18.


Facebook-on a radnaihavasok.ro

tetszik!

Facebook-on a radnaihavasok.ro Az idősebb testvér példáját követve immár a radnaihavasok.ro is rendelkezik Facebook-profillal. A Radnai-havasokkal és az oldallal kapcsolatos híreket mostantól ezen a csatornán is figyelemmel lehet követni, illetve ugyanitt saját élményeket/fotókat/észrevételeket is meg lehet osztani másokkal. Az FB-szkeptikusok ne aggódjanak, a főcsapás természetesen továbbra is a radnaihavasok.ro marad! ;)


Bővült az online térkép!

kis hegyi térinformatika

Hosszabb idő után ismét bővült az oldal GPS felmérésekre alapuló online térképe. Egyre több útvonal rajzolódik ki, de természetesen továbbra is várom azon túrázók segítségét, akik ily módon rögzítették az általuk bejárt nyomvonalakat. Elsősorban a térképen még nem szereplő utak érdekelnek, de pontosítás céljából a már meglévőkről is örömmel veszek újabb felméréseket. Kapcsolatfelvétel: e-mail üzenetben vagy a fórumban.

2012. aug. 14.

Kattints a képre az online térkép megnyitásához!

Kattints a képre az online térkép megnyitásához!


Elindult a sízezon Borsafüreden

léceket felcsatolni!

Némi késéssel, de végre megérkezett az igazi tél a Radnai-havasokba. Az utóbbi napokban mintegy fél méternyi friss hó esett Borsafüreden, így most már teljes gőzzel üzemel a sípálya. A télisportok és a hótalpas gyalogtúrák kedvelőit továbbra is szeretettel várja a Medve panzió.

2012. jan. 16.


| 2016 | 2015 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | korábban |

Borsafüredi múltidézés

tiszavirág életű téli olimpia tervek
a Radnai-havasok lábánál

Szeretném felhívni a figyelmet Killyéni András kiváló írására, mely idén novemberben jelent meg a Szabadság hasábjain (online változata itt érhető el). A cikk részletesen ismerteti a borsafüredi Magyar Nemzeti Téli Sportközpont rövid, ugyanakkor inspiráló történetét.

Ajánlott téli olvasmány!

2011. dec. 30.

Az olimpiai nagysánc archív felvételen

Az olimpiai nagysánc archív felvételen


Napfényes ősz a hegyekben

kiváló túraidőnek örvendhet(t)ünk

Szinte egész októberben igazi turistabarát időjárás fogadta a Radnai-havasokba látogatókat. Az előrejelzések szerint még november folyamán is túlnyomórészt kellemes időben kereshetjük fel a hegységet. Az északi oldal árnyékos részein úgy 2000 m felett már készülődik a tél (október végén a Pietroszra vezető ösvény felső szakasza havas, helyenként jeges volt), de a gerincen még nincs komoly akadály. Ne feledjük azonban, hogy a nappalok egyre rövidebbek, és reggel, illetve este csípős hideg van!

Őszi színkavalkád Borsafüreden

Őszi színkavalkád Borsafüreden
Fotó: © Budai Péter, 2011

Rozsdás-porcukros Bukuly a Pietroszról

Rozsdás-porcukros Bukuly a Pietroszról
Fotó: © Budai Péter, 2011


Virágzik a havasszépe

lassan megérkezik a nyár a Radnai-havasokba is

Június első napjaiban az erdőhatár felett már elszórtan, foltokban virágot bontott az erdélyi havasszépe (Rhododendron kotschyi). Rengeteg a bimbós növény is, a java tehát még csak ezután jön. Aki látni szeretné a rózsaszín virágszőnyeget, annak érdemes mostanában felkerekednie, nehogy lemaradjon a látványos jelenségről. Az időjárástól függően talán még a hónap végéig lehet gyönyörködni ebben a különleges virágpompában. Helyenként most még kéken virító enciánokkal, és lila színű harangrojtokkal is találkozhatunk.

Virágzó havasszépe

Virágzó havasszépe
Fotó: © Budai Péter, 2011


Szerencsés kimenetelű lavinabaleset a Mosolygó-tó katlanában

más kárán tanuljunk...

2011. február 13-án a Nagy-Pietrosz Öreg-láb (Piciorul Moşului) nevű gerincének keleti oldalában lavina temetett maga alá egy síalpinistát, aki csak társai gyors segítségének, és persze nem kis részben a szerencsének köszönheti az életét. Az alábbiakban röviden összefoglalom a történteket, az eredeti beszámolót román nyelven az avalanse.blogspot.com oldalon lehet olvasni.

A lavina hozzávetőleges helyszíne

A lavina hozzávetőleges helyszíne
(a térképen piros ponttal jelölve)

A lavina, mögötte a Nagy-Pietrosz csúcsával

A lavina, mögötte a Nagy-Pietrosz csúcsával
(megtekintés nagyobb méretben)

A környéket jól ismerő ötfős csoport a csúcsról szeretett volna lesíelni aznap. A későbbi áldozatban már az előzetes terepfelderítés során kételyek merültek fel a hó állapotával kapcsolatban, de a frissen érkezett társak ambiciózusan nekivágtak a hegyoldalnak, így végül másodszor is elindult felfelé. A csapat jó ütemben haladt, már közeledtek a gerinchez, amikor mennydörgésszerű robajjal elindult a hótömeg. A sorban negyedikként haladó emberünk a leszakadó deszkalavina felületén találta magát, ami azonban hamar darabjaira tört és elnyelte, majd 300-400 méteren át görgette maga alatt, hiába próbált a felszínen maradni. A lavina megállapodását követően egyetlen porcikáját sem tudta megmozdítani. Mivel szája és orra is teli volt hóval, esélye sem volt a levegővételre.

Az ötödikként haladó embert szintén elragadta a lavina, ő azonban ki tudta szabadítani magát, és tudván a teljesen eltemetett ember pontos helyét, kézzel azonnal megkezdte kiásását. Csakis ennek köszönhető, hogy szerencsétlenebbül járt társa nem fulladt meg. A csoport többi tagjának segítségével végül kb. negyed óra alatt szabadították ki teljesen az eltemetett embert, akit mindössze 50 cm vastagságú, ám tömör hóréteg borított be. Így végül sikerült egy bokazúzódással, ínszalaghúzódással és könnyebb fejsérüléssel megúsznia az esetet, de csak néhány percen múlt, hogy ne legyen fulladás áldozata.

Jól látszik a kiterebélyesedett lavinakúp

Jól látszik a kiterebélyesedett lavinakúp
(megtekintés nagyobb méretben)

A szakadásperem, baloldalt nyomokkal

A szakadásperem, baloldalt nyomokkal
(megtekintés nagyobb méretben)

A körülményekről néhány szót. A lavina egy kb. 40 fokos lejtőrészen indult meg, mintegy 100-150 m szélességben 70-90 cm vastagságú réteg szakadt le, az alsó részen már 500 m széles lett az érintett terület. Az eset napsütéses időben történt, -17 fokban, 30 km/h sebességű széllökésekkel. A lavinát a meredek hegyoldalban felfelé gyalogosan haladó emberek indították el, akik az érzékelt veszély (rétegzett, kérdéses stabilitású hó) ellenére indultak neki az útnak. Mindezt egy olyan katlanban, ahol korábban már több halálos kimenetelű lavinabaleset történt.


| 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | korábban |

Reményik-nap Radnaborbereken

megemlékezés a vadvizeknél

2010 augusztus 28-án ismét megemlékezés lesz Reményik Sándor tiszteletére Radnaborbereken, a Suzy panziónál (1921-ben ezen a helyen írta meg a költő Vadvizek zúgása című kötetét). A rendezvényre minden érdeklődőt szeretettel várnak, a program itt olvasható.


A Magashegyi Menedékházak Egyesület felhívása

új túraútvonal tervek a Radnai-havasokban

Az ACCMME egyesület 2010-ben egy olyan túramozgalom létrehozását tűzte ki céljául, amelyen közepes erőnléttel és felkészültséggel bárki bejárhatja a Radnai-havasok gerincét a Szacsali (Şetref) és Radnai (Rotunda) hágó között. Nem kell sátrat, hétre való élelmet, edényt és főzőt magával cipelnie, mivel 4 felszerelt tábor áll majd rendelkezésére, ahol aludhat és étkezhet. Az útvonal az észak-dél irányban a legmagasabb pontokon át halad, érintve a főbb látványosságokat, a jövőben tetszés szerint alakítható majd tanösvénnyé, geológiai tanulmányúttá, környezetvédelmi oktatássá, nemzeti park látogatássá.

Az infrastruktúra kialakítása már az idei nyár folyamán megkezdődik, és valószínűleg a jövő nyárra lesz teljes. Addig is várjuk a résztvevőket, akik számára elejétől fogva biztosítani tudjuk a minimális komfortot és a szükséges élelmet. A túravezetést a csoport saját vezetője végezheti, vagy az egyesület biztosítja partnerein keresztül.

Szeretettel várunk táborfenntartókat, amatőr szakácsokat, akik egy ízletes hegyi menüt el tudnak készíteni, és hajlandóak a táborokban kiszolgálni a túrázókat. Várjuk továbbá túraszervezők jelentkezését, akik programjukba beépítik ezt a túrát és saját klienseiket hozzák. Várjuk azokat, akik egy kellemes és hasznos vakációs programban akarnak részt venni, esetleg tanulni és dolgozni is.

Az információk hamarosan a www.fun-run.ro honlapon lesznek követhetőek. A jelentkezéseket az accmme(kukac)gmail.com címre várjuk, amin részletesebb információkkal is szolgálunk.

Bogya Zoltán (ACCMME)


Jégmászás a Lóhavasi-vízesésen

még a jég hátán is...

Íme egy igazi téli kaland a Radnai-havasokból!

Sokan látták a Lóhavasi-vízesés nyári arcát, télen viszont már kevesebben keresik fel. Aki ilyenkor látogat el Erdély egyik legmagasabb zuhatagához, az nem a nagy robajjal aláhulló vízesés látványáért teszi... A megfagyott vízesés pompás terep a jégmászást kedvelők számára. Az alábbi videó az ő tevékenységükbe enged betekintést. Kellemes borzongást!

Jégmászás a Lóhavasi-vízesésen
Videó: © Páll Endre, 2010


Kun emléktúra

az ősök útján

2009 augusztus 21-én egyedülálló emlékmenet indult útnak a Radnai-hágóból. Az eltökélt csapat tagjai mintegy 600 km-t tett meg lóháton a Karcag-Kisújszállás határában lévő Kun emlékhelyig, ahová végül augusztus 30-án délután érkeztek meg.

Emléktúrájukkal a kunok betelepedésének 770. évfordulója előtt kívántak tisztelegni (a krónikák elmondása szerint 1239 húsvétján a Radnai-hágón keresztül érkezett Magyarország területére mintegy 40 ezer kun család, Kötöny fejedelem vezetésével).

Az útról bővebb beszámoló itt olvasható.

Kun lovasok a Radnai-hágóban

Kun lovasok a Radnai-hágóban
Fotó: © Horváth György, 2009


Egyebek

További archív hírekhez a fórumban lehet hozzáférni.